StoryEditorOgród

Dobre sąsiedztwo warzyw w grządce - które warzywa sadzić obok siebie?

17.05.2018., 15:05h
Zbytnie zagęszczanie upraw często odbija się na plonowaniu i jakości roślin. Miejsce jest im potrzebne, by nie konkurowały o światło, wodę czy składniki pokarmowe. Druga połowa maja i początek czerwca to czas wysadzania i wysiewu większości ciepłolubnych roślin warzywnych. Zróbmy to prawidłowo.

Rzadziej znaczy zdrowiej

Dla dobrego wykorzystania powierzchni wytyczamy odpowiednie rzędy dla gatunków o silnym wzroście i długo pozostających na danym miejscu. To pomidory, fasola tyczna, warzywa dyniowate, selery czy późna kapusta. W odległości ok. 1 m od tych warzyw wytyczamy rząd i planujemy nasadzenia warzyw o krótkim okresie wegetacji. Są to m.in. wczesne kalafiory, por, cebula z dymki, fasola szparagowa, rzodkiewka.

Pomiędzy rzędami tych dwóch grup możemy sadzić bądź wysiewać rośliny o krótkim okresie rozwoju, powolnym wzroście i znoszące lekkie zacienienie, np. sałatę rozetową, późną marchewkę, cebulę, pietruszkę, szpinak czy jarmuż.

Fasolę szparagową wysiewamy w rzędy odległe o 40 do 45 cm, natomiast w rzędzie nasiona umieszczamy w odległości 10 cm.




W przypadku fasoli tycznej rzędy powinny być odległe o 50 cm i tyleż samo w rzędzie. Te rośliny uprawiamy przy wysokich tyczkach lub sznurkach prowadzonych przy wysokiej konstrukcji. Fasolę siejemy gniazdowo po 2–3 nasiona. Dynia o płożących długich pędach powinna być sadzona w rozstawie 200x150 cm. Cukinię, kabaczki i patisony o pokroju krzaczastym sadzimy w rozstawie co 80 cm, na kopczykach lub wzniesionych rzędach odległych od siebie o 80 cm. Duże zagęszczenie roślin sprzyja występowaniu mączniaka prawdziwego i rzekomego roślin dyniowatych. Wszystkie dyniowate również źle znoszą zacienianie, które prowadzi do opóźniania wykształcenia owoców.

Kto z kim na grządce ?

W ich sąsiedztwie można sadzić rośliny strączkowe i kukurydzę cukrową, sałatę. Ale pamiętajmy – sałata jest wrażliwa na niedobór światła, który prowadzi do gorzknienia liści, słabego wiązania główek i wybiegania roślin. Rozsadę odmian późnych sałaty masłowej sadzimy w rozstawie 40x20 cm, kruchej 40x30 cm, rzymskiej i łodygowej 50x30 cm. Sałata dobrze się czuje w towarzystwie ogórków, buraków, fasoli karłowej, kopru, rzodkiewki i wczesnej marchwi.

Rzodkiewka też jest zwolenniczką dobrego naświetlenia i nie lubi zagęszczenia. Wysiewa się ją w rzędy co 15 cm na głębokość 1 cm. Między roślinami powinna pozostać odległość ok. 2 cm. Większe zagęszczenie powoduje przewężenie zgrubień bądź brak zgrubień. Rozsadę porów o długości ok. 15–20 cm sadzimy co 15 cm w rzędach odległych o 30 cm. To wystarczająca rozstawa dla uzyskania dobrego plonu średniej wielkości roślin. W przypadku mniejszej rozstawy (8–10 cm) rośliny uzyskają cienką część jadalną. Dobrze im służy sąsiedztwo selerów. Sadzone w pobliżu marchwi i cebuli odstraszają śmietkę cebulankę i połyśnicę marchwiankę.




Rozsadę selera naciowego sadzimy co 30 cm w rzędach odległych o 40 cm. Większe zagęszczenie roślin w rzędzie utrudnia pielęgnację i pogarsza jakość plonu. Podczas deszczu liście selera nie powinny się stykać – to prowadzi do septoriozy selera. Oba selery dobrze rosną w sąsiedztwie fasoli karłowej, ogórków, porów, pomidorów, skutecznie odstraszają szkodniki roślin kapustnych.

Sąsiad ma być podobny

We współrzędnych uprawach roślin pamiętajmy, by rośliny głęboko się korzeniące sadzić w towarzystwie roślin o płytkim systemie korzeniowym. To zminimalizuje konkurencję o wodę i składniki pokarmowe. Mimo różnych systemów korzeniowych rośliny w uprawie współrzędnej powinny mieć podobne wymagania pokarmowe i wodne, gdyż wtedy lepiej wykorzystają wodę i składniki. Sąsiedztwo źle dobrane ma fatalne skutki. Grozi wydzielaniem do gleby substancji hamujących wzrost niektórych roślin. Wzajemnie hamują się np. groch, cebula i fasola.

Małgorzata Wyrzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 14:56