
Herbata chińska - krzew herbaciany
Herbata chińska (Camellia sinensis), inaczej kamelia chińska, krzew herbaciany lub drzewo herbaciane, w naturalnych warunkach może osiągnąć 3 m wysokości, lecz uprawiana w doniczce na parapecie rzadko osiąga 1 m. Jej wymiary możemy regulować cięciem.
Ma cztery etapy wzrostu, w zależności od pory roku. Pierwszy przypada od marca do maja, gdy wypuszcza młode liście. Od czerwca do lipca intensywnie rośnie i można ją wówczas wystawiać do ogrodu bądź na taras. Od lipca do września przypada okres kwitnienia, kiedy pojawiają się białe, pojedyncze 5–8-płatkowe kwiaty z żółtymi pręcikami wielkości około 3–4 cm, które ładnie i intensywnie pachną. Niestety, na kwiaty trzeba poczekać, bo pojawiają się na 3-letnich egzemplarzach uprawianych z nasion. Na krzewach wyhodowanych z sadzonki pojawią się już w drugim roku uprawy.
Jak rozmnażać chińską herbatę?
Można ją rozmnażać na dwa sposoby:
- z nasion wysiewanych do doniczek przez cały rok, choć najlepiej wiosną, po uprzednim namoczeniu przez 2–3 doby, i temperaturze w okolicach 25°C,
- przez sadzonkowanie.
Najlepiej ukorzeniają się sadzonki półzdrewniałe, sadzone w maju i kwietniu. Herbata jest rośliną ozdobną, której liście – najlepiej IV–VI – można parzyć do picia, a także stosować do dekoracji dań. Od sierpnia do października jej pędy drewnieją i roślina przygotowuje się do snu zimowego, który trwa od listopada do lutego i powinien przebiegać w temperaturze około 10°C.
Jakie podłoże pod uprawę herbaty chińskiej?
Do uprawy odpowiednie jest uniwersalne podłoże ogrodnicze oraz nawożenie od czerwca do lipca co 2 tygodnie nawozami przeznaczonymi do zasilania roślin o zielonych liściach. Dobrze rośnie na ziemi dla azalii, cytrusów, różaneczników lub kwaśnym kompoście z dodatkiem przekompostowanej kory. Herbata preferuje ziemię żyzną, przepuszczalną, o odczynie kwaśnym lub lekko kwaśnym (pH 5–6), wilgotną, nigdy mokrą. Co 2–3 lata należy przesadzić ją do trochę większej donicy.
Donicę z herbatą najlepiej postawić na widnym parapecie, a latem (w czerwcu) można wynieść ją do ogrodu bądź na taras i wnieść ponownie do domu pod koniec września, bo nie lubi niskich temperatur. Zanim wystawi się roślinę na zewnątrz, należy przyzwyczaić ją do większego nasłonecznienia. Jesień i zima to dwie pory roku, które są decydujące w uprawie, bo to najtrudniejszy okres. Roślina powinna być utrzymywana w temperaturze 5–15°C – przy wyższej zaczyna gubić liście. Na przełomie lutego ścina się wszystkie uschłe zimą pędy. Herbata chińska lubi cięcie i uszczykiwanie. Najlepiej zabieg przeprowadzać systematycznie od kwietnia do października.
Przeczytaj również:
Małgorzata Wyrzykowska