Roszponka w XIX i na początku XX w. uważana była za warzywo luksusoweMałgorzata Wyrzykowska
StoryEditorPorady ogrodnicze

Jakie odmiany sałaty i roszponki warto wysiać we wrześniu?

17.09.2023., 07:43h
Pod koniec lata i na początku jesieni wolne grządki można obsiać sałatą, roszponką czy cykoriami, w tym endywią, radicchio lub cykorią liściową. Jak je siać czy sadzić na początku jesieni? Kiedy będą gotowe do zbioru? Jakie odmiany sałaty czy roszponki wybrać?

Sałaty możemy podzielić na dwie grupy. Do jednej należą odmiany, które mniej lub bardziej zawiązują główki. Do drugiej te, których liście tworzą luźne rozety lub liście wyrastają pojedynczo.

Kiedy sałata i roszponka wysiana we wrześniu będzie gotowa do zbioru?

Grządki z sałatami głowiastymi i liściastymi można obsiewać niemal cały rok, a pod koniec lata wolne miejsce mogą zająć także cykorie, np. endywia, radicchio lub cykoria liściowa. Ciekawie i kolorowo będą się prezentowały rządki sałat, na których wysiejemy mieszankę różnych, także kolorowych nasion. Wysiane w drugiej połowie lata do zbioru będą gotowe już po około 3 tygodniach.

Oprócz roszponki, która zajmuje od jakiegoś czasu czołowe miejsce w uprawie liściowych, zaraz po sałatach można wysiać jeszcze sałaty Baby Leaf i cykorię liściową.

Jak sadzić sałatę wczesną jesienią?

Sałaty, które zawiązują główki, lepiej jest wstępnie uprawiać w wielodoniczkach, a następnie wysadzać na miejsce stałe na taką samą głębokość jak rosły w doniczce, z wyjątkiem sałaty zimowej głowiastej, którą sadzimy nieco głębiej. Niezależnie od odmiany, rośliny rozmieszczamy w rozstawie 30 × 30 cm.

Jakie odmiany roszpunki czy sałaty warto wysiać we wrześniu?

Do końca września na przezimowanie możemy wysiać roszponkę odmian:

  • Accent,
  • Elan,
  • Vit,
  • Verte de Cambrai.

Do połowy września można wysiać radicchio odmian Palla Rossa Tardiva, Rossaa di Traviso, która dobrze przetrwa zimę w nieogrzewanej szklarni lub w inspekcie, oraz Variegata di Castelfranco.

Do połowy wrześ­nia warto wysiać sałaty głowiaste Goldforelle, Humil, Wintermarie oraz cykorię sałatową, m.in. Nettuno czy pozbawione goryczki Pan do Zucchero i liściową Zuccherina di Trieste.

Warto poznać i takie warzywa: warzucha lekarska, gorczycznik czy cykoria liściowa

Mało znana i uprawiana jest u nas warzucha lekarska z rodziny kapustowatych, którą wysiewamy na początku września do pojemników, po czym młode kępki roślin przesadzamy do gruntu, a po kilku tygodniach można skubać listki do sałatek i surówek.

Nasiona można również wysiać do gruntu we wrześ­niu w rozstawie rzędów co około 20 cm. Zasiewy wschodzą po 14 dniach. Jeszcze jesienią tworzy się mała rozetka liści.

Gorczycznik, czyli rzeżucha zimowa albo barbarka, może przezimować w gruncie, skrzynce balkonowej czy w doniczce, a skubać liście o lekko chrzanowym, dość ostrym, pieprznym smaku można aż do wiosny.

Sałaty azjatyckie (bizuna, musztardowiec i kamatsuna) mają pikantny, gorczycowy smak. W handlu dostępne są mieszanki kolorowych odmian na taśmie – to Asia Greens. Po posianiu ich liście atrakcyjnie wyglądają i rewelacyjnie smakują. Wysiać je należy najpóźniej do połowy września.

Rzadko uprawiana jest u nas cykoria liściowa. Szkoda, bo podobnie jak sałata liściowa już po paru tygodniach od posiania daje plon. Wiele odmian charakteryzuje się gorzkim smakiem, ale niektóre odmiany są jej prawie pozbawione.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 09:43