StoryEditorOgród

Kalendarz biodynamiczny – sierpień 2019

31.07.2019., 13:07h
Do pełni w dni owocowe warto rozpocząć cięcie drzew pestkowych, zwłaszcza że większość zakończyła owocowanie. Zabieg wykonujemy w dni pogodne, a duże rany po cięciu pokrywamy środkiem grzybobójczym, np. Funabenem, lub farbą emulsyjną czy maścią ogrodniczą.

Przyszedł czas na robienie dżemów i kiszenie ogórków

W dniach z symbolem owocu zajmujemy się również przetworami, kisimy ogórki, robimy dżemy i marmolady, a także sadzimy truskawki i poziomki. W przypadku uprawy dyni olbrzymiej usuwamy pojawiające się zawiązki owoców, by odciążyć roślinę i wspomóc wzrost i rozwój tych wcześniej zawiązanych. W dni kwiatowe staramy się zadbać o wszystkie rośliny wrzosowate, które w czasie suszy i upałów cierpią na brak wilgoci.

Różaneczniki i azalie tworzą teraz pąki na przyszły rok

Pamiętajmy, że różaneczniki, azalie, kalmie czy pierisy tworzą obecnie pąki kwiatowe na przyszły rok, a tylko przy odpowiednim zasobie wilgoci ten proces przebiegnie bez zakłóceń. Jeśli to możliwe, usuwamy przekwitłe kwiatostany, by rośliny nie traciły energii na wytworzenie nasion. Zakończyły kwitnienie irysy, warto więc zająć się ich podziałem. Przed posadzeniem podzielonych roślin na nowej rabacie należy wcześniej zasilić ją kompostem, polać obficie gnojówką z pokrzyw. Na rabatach sadzimy rośliny dwuletnie.

Wysiew i sadzenie roślin na jesienny zbiór

W dni liścia wysiewamy rośliny na zielony nawóz, siejemy roszponkę, sałatę, ale tylko z przeznaczeniem na młode listki. Dzielimy kępy szczypiorku, wysiewamy nasiona dymki zimujących odmian cebuli. Zbieramy i suszymy zioła oraz kisimy kapustę. Na wolnych zagonkach wysiewamy szpinak na jesienny zbiór. Po pełni w dni liścia kontynuujemy wysiew i sadzenie roślin liściowych na jesienny zbiór, np. szpinak, sałatę, roszponkę, i flancujemy kalarepę.

Zadbaj o swój żywopłot, iglaki i rabaty

Podlewajmy w okresie suszy swoje uprawy, a gdy przewidujemy spadki temperatur, okryjmy zagonki agrowłókniną. Pod koniec miesiąca przycinamy żywopłoty, usuwamy liście i pędy roślin zaatakowane przez choroby i szkodniki. Zasilamy kompostem wieloletnie warzywa, czyli rabarbar i szparagi. W dni owocu możemy robić odkłady porzeczek i agrestu, a ich ukorzenione pędy odetniemy w przyszłym roku. Zbieramy spady, które są źródłem chorób i szkodników. W dni kwiatu dzielimy piwonie, funkie i żurawki, okulizujemy rośliny ozdobne. Ściółkujemy rabaty korą, dosadzamy iglaki.


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Unsplash
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 16:42