Usuwanie niepotrzebnych latorośli
Wczesnowiosenne cięcie winorośli to preludium do wielu zabiegów, które powinniśmy wykonać latem. Aby uzyskać smaczne i zdrowe owoce, musimy pamiętać o cięciu krzewów od połowy lipca aż do późnej jesieni.
Przede wszystkim wyłamujemy niepotrzebne latorośle. W pierwszej kolejności te, które nie zawiązały owoców. Liczba latorośli pozostawionych na krzewie jest ściśle obliczona na owocowanie. Z każdego pąka powinna wyrastać tylko jedna, dlatego te wyrastające z pąka zapasowego należy usunąć. Poza latoroślami owoconośnymi należy pozostawić również wegetatywne (tzw. zastępcze), które będą konieczne do odbudowy krzewów w kolejnym roku i będą owocowały.
Lepsze warunki wzrostu i ochrona przed chorobami
Usunięcie nadmiaru latorośli poprawi warunki odżywienia pozostałych i cyrkulację powietrza, umożliwi lepsze nasłonecznienie i lepsze wysuszenie liści i owoców po opadach, co zmniejszy zagrożenie chorobami grzybowymi. Sprawdzamy liczbę zawiązanych gron na każdej latorośli i na każdej pozostawiamy po dwa grona, a u odmian wielkoowocowych – po jednym. Szczególnie odmiany deserowe wymagają silnego przerzedzenia – inaczej owoce będą kwaśne i wodniste. Redukcji gron wymagają również odmiany później dojrzewające. Usunięcie ich nadmiaru spowoduje wcześniejsze dojrzewanie owoców oraz zwiększy zawartość cukrów.
Zobacz też: Chcesz mieć zdrowe pomidory? Stosuj te zasady podlewania i cięcia
Usuwanie pasierbów
Usunąć należy też pędy przedwczesne, zwane pasierbami. To latorośle wyrosłe z pędów letnich osadzonych w kątach liści. Usuwamy je, gdy mają do 7 cm długości, bo wyłamywanie dłuższych powoduje powstawanie ran. Pasierby, które przekroczyły wymaganą długość, można skrócić nad 1. liściem. Wyłamanie lub skrócenie poprawia również cyrkulację powietrza, umożliwia lepsze nasłonecznienie i wpływa na lepsze wybarwienie owoców. W przypadku uszkodzeń liści, spowodowanych gradem, chorobami, lub szkodnikami, pasierby mogą pełnić pożyteczną funkcję przez działanie asymilacyjne. Wtedy pozostawiamy je na krzewie, skracając je nad 3. bądź 4. liściem.
Różne podejście zależnie od formy prowadzenia krzewu
Przy winorośli prowadzonej w formie sznura lub Guyota należy usuwać pasierby zwłaszcza z dolnych partii pędów, by przestrzeń w okolicach gron nie była zagęszczona. W przypadku form wysokich pasierby zwykle słabiej rosną, więc cięcie jest słabsze i nie zawsze konieczne, choć lepiej ich nadmiar usunąć.
Ogławianie latorośli
Pod koniec fazy wzrostu jagód wykonuje się zabieg ogławiania latorośli, by przyhamować wzrost oraz przyspieszyć proces drewnienia. W zależności od przebiegu pogody, termin pierwszego zabiegu przypada na drugą lub trzecią dekadę lipca. W praktyce przycinanie latorośli robi się trzykrotnie w kilkudniowych odstępach. Aby asymilacja przebiegała prawidłowo, należy pozostawić około 6–10 liści powyżej ostatniego grona na latorośli.
Usuwanie liści przed zbiorem
Na około 2 tygodnie przed zbiorem można usuwać liście wyrastające u podstawy łozy, bowiem większa ilość docierającego słońca polepsza walory smakowe jagód. Usuwamy nadmiar liści, które bezpośrednio zacieniają owoce – dzięki temu zabiegowi owoce będą lepiej przewietrzone i mniej podatne na szarą pleśń. Liści o większej powierzchni zostawiamy mniej, natomiast małych zostawiamy więcej. Starsze, przebarwione liście znacznie słabiej asymilują, toteż można je usuwać bez szkody dla rośliny. Jednak nadmierne ich usuwanie może opóźnić dojrzewanie gron oraz zmniejszyć zawartość cukru. Dlatego usunąć należy trzy liście od nasady pędu. Zdrowe liście znajdujące się na latoroślach w pobliżu gron mają największy udział w fotosyntezie i to one głównie dokarmiają roślinę.
Małgorzata Wyrzykowska
