Piżmian jest pysznym, ale mało znanym warzywem. Egipcjanie uprawiali go już 3 tys. lat temuMałgorzata Wyrzykowska/Canva
StoryEditorOgród

Piżmian to pyszne, ale mało znane warzywo. Jak je uprawiać w ogródku?

26.05.2024., 08:00h
Ocieplający się klimat sprzyja uprawie piżmian. W jakich warunkach wzrastają najlepiej i kiedy wydają owoce?

Jest to ciekawe, lecz wymagające warzywo. Lubi ciepło. Nasz klimat ostatnio się zmienia: wiosna robi się coraz dłuższa i cieplejsza, mamy upalne lato i długą, pogodną jesień. Zatem warunki do uprawy takich roślin, jak okra, inaczej zwana ketmią piżmową, gombo, fasolą egipską bądź piżmianem jadalnym, stają się sprzyjające.

Jak wygląda piżmian?

To bardzo oryginalna roślina, która przyciąga wzrok i to nie tylko dzięki pięknym kwiatom, lecz także strąkom. Piżmian osiąga w sprzyjających warunkach do 2 m wysokości. Na wysokiej łodydze wyrastają duże 37-klapowe liście z wyraźnie piłkowanymi brzegami. W czerwcu tworzy piękne, duże lub bardzo duże kwiaty. Są żółte z ciemnoczerwonym środkiem i zrośniętymi w rurkę pręcikami i słupkiem. Po przekwitnieniu w miejsce kwiatu tworzy się osadzony pionowo owoc, który ma stożkowy, kanciasty kształt o długości do 10 cm. Owoce pokryte są skórką z delikatnym meszkiem. Kolor owocu może być czerwony, jasno- ...

Pozostało 68% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. lipiec 2024 00:06