Szczypiorek czosnkowy: kiedy siać? Jak uprawiać?Małgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOgród

Szczypiorek czosnkowy: kiedy siać? Jak uprawiać?

24.05.2025., 10:00h

Tę cenną roślinę warto uprawiać, tym bardziej że nasiona są dostępne w każdym sklepie ogrodniczym. Jest rośliną wielo­letnią, w Chinach uprawianą od 2000 lat, natomiast u nas, podobnie jak i w Europie, jej uprawa dopiero raczkuje.

Szypiorek czosnkowy czyli czosnek bulwiasty

Szczypiorek czosnkowy (rzadziej czosnek bulwiasty) tworzy kępy o wysokości około 40 cm. Częścią podziemną są wydłużone cebulki (do 20 szt.). Od końca lipca wytwarza pędy kwiatostanowe, które zakończone są płaskimi baldachami białych, gwieździstokształtnych, bardzo dekoracyjnych kwiatów o pięknym zapachu. Dlatego też szczypiorek czosnkowy jest nie tylko rośliną użytkowaną warzywniczo, lecz może być traktowany jako roślina ozdobna.

Jak uprawiać szczypiorek czosnkowy?

Warzywo to z powodzeniem można uprawiać z siewu wprost do gruntu, którego dokonujemy w kwietniu lub maju w rzędy co 30 cm lub gniazdowo po kilka sztuk w rozstawie 30 × 30 cm. Uprawia się go także z rozsady, siejąc nasiona w tym samym terminie, a gdy rośliny mają po trzy liście właściwe, rozsadę sadzimy w miejscu docelowym po kilka sztuk razem, tworząc kępki. Większy plon uzyskuje się jednak z siewu bezpośredniego. Od drugiego roku uprawy rozpoczyna się właściwe jego plonowanie. Po kilku latach kępy dzielimy na kilka mniejszych w celu odmłodzenia roślin. Z powodzeniem szczypiorek czosnkowy może być uprawiany w doniczkach.

image
Szczypiorek czosnkowy, znany od 2000 lat, stosowany jest głównie w kuchni azjatyckiej
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Uprawa szczypiorku czosnkowego w Polsce

Warunki panujące w naszym kraju nie przeszkadzają w uprawie szczypiorku czosnkowego. Jest odporny na wiosenne spadki temperatur oraz hulające czasem wiatry. Już zimą, w lutym, rozpoczyna swój wzrost wegetatywny, zaraz po rozmarznięciu gleby, i wcale nie są mu potrzebne osłony, by zmobilizować go do wzrostu, który trwa do późnej jesieni. Nie ma zbyt dużych wymagań glebowych. Ważne jest tylko, by stanowisko było czyste, dobrze uprawione, zaprawione obornikiem bądź kompostem, uzupełnione dawką nawozów mineralnych, a odczyn pH oscylował w okolicach 6,5. Ponieważ szczypiorek jest uprawiany przez kilka lat na tym samym stanowisku, należy rośliny podczas wegetacji zasilać nawozami wieloskładnikowymi (szczególnie po każdym większym zbiorze) w proporcjach podanych na opakowaniu przez producenta. Jeśli zaś chodzi o zabiegi pielęgnacyjne, to trzeba dbać o odchwaszczanie oraz spulchnianie gleby.

Ile razy zbiera się liście szczypiorku czosnkowego?

Liście zbiera się wielokrotnie, ścinając je albo pojedynczo, albo całe kępy, na wysokości około 2–3 cm nad powierzchnią gleby (podobnie jak szczypiorek). Częsty zbiór opóźnia kwitnienie roślin i wydłuża czas zbioru. W celu uzyskania szczypiorku o delikatniejszym smaku wystarczy nakryć go czarną włókniną, która pozwoli na wybielenie i wydelikacenie.

Warto wprowadzić go do ogrodu, gdyż liście szczypiorku czosn­kowego zawierają makro- i mikroelementy, a pod względem zawartości witaminy C wygrywają ze szczypiorkiem zwyczajnym. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, twarożków. Można spożywać je w formie blanszowanej – wtedy są jeszcze delikatniejsze. Do bezpośredniego spożycia nadają się również kwiaty, a napar z liś­ci można stosować do zwalczania mszyc i chorób grzybowych.

Przeczytaj również:

image
Szparagi w kuchni

3 oryginalne przepisy na zielone szparagi

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. czerwiec 2025 22:46