StoryEditorOgród

Szpinak - cenny, smaczny i łatwy w uprawie

08.04.2022., 09:04h
Szpinak to bardzo cenne i niskokaloryczne warzywo. Uprawa szpinaku nie jest trudna. Jak uprawiać szpinak w ogrodzie warzywnym?

Nasiona szpinaku można wysiewać właściwie przez cały rok biorąc pod uwagę termin zbioru:

  • na zbiór letni - siew z początkiem kwietnia,
  • na zbiór jesienny - siew na początku sierpnia, 
  • na przezimowanie - przełom sierpnia i września,
  • pod osłonami - wysiew już w marcu.
Nasiona wysiewamy dość gęsto, na głębokość ok. 2 cm i w rzędach co 20-30 cm. Szpinak kiełkuje po około 2 tygodniach, najlepiej się czuje w chłodniejszym klimacie, ponieważ jest tolerancyjny na niskie temperatury. Nasiona kiełkują już w temp.: 3-4°C. Roślina ta ma krótki czas wegetacji.

Najpopularniejszy terminem siewu szpinaku jest siew jesienny, który pozwala cieszyć się świeżymi listkami w okresie zimowym. 
Kiedy zanosi się na bezśnieżną zimę, szpinak można zabezpieczyć, np. przed wychłodzeniem agrowłókniną. Na runku są też odmiany dobrze zimujące (olbrzym zimowy, Greta F1 czy Monnopa).

Uprawa szpinaku - jakie ma wymagania?

Szpinak jest światłolubny, lubi stanowiska nasłonecznione. Mimo to, urośnie także w lekkim półcieniu, ale wymaga przy tym więcej zabiegów pielęgnacyjnych.
Zdecydowanie unikajmy miejsc zacienionych, gdyż ma tendencję do szybkiego produkowania pędów nasiennych, a to go wyklucza jako warzywo spożywcze.

  • Szpinak wymaga ziemi próchniczej, niezbyt lekkiej, głęboko uprawionej, wapiennej i zawsze wilgotnej.
  • Stanowisko pod jego uprawę warto odpowiednio przygotować i zadbać o kompost, torf, kompostowaną korę oraz wapno.
  • Grządki należy dokładnie odchwaścić, ponieważ te łatwo zagłuszają młode pędy szpinaku.
  • Jest dobrym przedplonem dla ogórków, pomidorów, cukinii czy kapusty pekińskiej.
  • Szpinak, jako poplon dobrze się czuje na stanowiskach po wczesnych ziemniakach, kapuście, marchwi, grochu i fasoli.

Szpinak sprawdzi się w uprawie współrzędowej. Dobrze rośnie w towarzystwie fasoli tycznej, kapusty, pasternaku, pomidorów, pora, rzepy, rzodkiewki, selera, cukinii, rabarbaru i rumianku oraz truskawki, tymianku, cząbru czy mięty.

Dlaczego warto uprawiać szpinak?

Po prostu, jest smacznym warzywem o szerokim zastosowaniu. Możemy je wykorzystać podczas przygotowania niezliczonej ilości dań od sałatek, poprzez kanapki, naleśniki, pierogi po gotowane dania warzywne, rybne i mięsne.

Ponadto szpinak jest bardzo zdrowy. Warto regularnie go spożywać, ponieważ jest bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nim: beta-karotenwitaminę Cwitaminę Kkwas foliowymagnezwapńżelazopotas i pierwiastki śladowe oraz przeciwutleniacze.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Pixabay

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. kwiecień 2024 20:22