Te zielone pomidory raczej nie mają szans, by dojrzeć. Poza tym krzak został zaatakowany przez zarazę ziemniaka. Lepiej zatem przerobić owoce na sałatkę bądź konfituręMałgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOgród

Zielone pomidory – jak można je wykorzystać?

05.11.2023., 07:40h
Kończy się sezon na pomidory, lecz nie wszystkie zdążyły dojrzeć. Pewnie część z nas zadaje sobie pytanie, czy może je jakoś wykorzystać.

Dojrzałe pomidory są pełne witamin, niedojrzałe są niezdrowe

Dojrzałe pomidory, zwane również owocem miłości, są skarbnicą wielu składników mineralnych, jak:

  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • mangan,
  • żelazo,
  • miedź,
  • cynk,
  • fosfor.

Są także niskokaloryczne, ale te niedojrzałe już takiej wartości nie przedstawiają. Mają niższą wartość odżywczą, zawierają o połowę mniej beta-karotenu, witaminy C i związków fenolowych. Zawierają także szkodliwe substancje, jak glikoalkaloid tomatynę i aglikon tomatydynę, które niekorzystnie wpływają na przewód pokarmowy, powodując mdłości, czasem wymioty, skurcze jelit oraz zaburzenia systemu nerwowego, np. w postaci skurczów mięśni czy mrowienia. Związek ten podczas dojrzewania stopniowo zanika, więc dojrzałe pomidory są wolne od tej substancji.

Zielone pomidory są niebezpieczne dla zdrowia

Niedojrzałe pomidory zawierają tomatydynę, która jest odporna na wysokie temperatury i nie rozkłada się ani podczas gotowania, ani smażenia. Tomatyna może się jednak okazać środkiem leczniczym. Trwają prace nad jej wykorzystaniem. Oprócz tego pomidor zielony zawiera solaninę, która jest rozpuszczalna w wodzie i można zmniejszyć jej zawartość przez blanszowanie plastrów pomidorów, które zamierzamy wykorzystać do sałatek czy na konfiturę. Dlatego też zarówno sałatki z pomidorów, jak i konfitur nie jedzmy zbyt dużo – ograniczajmy je do minimum.

Jeśli zdecydujemy się na przetwory z zielonych pomidorów, pamiętajmy, by nie podawać ich małym dzieciom, kobietom ciężarnym ani karmiącym, a także osobom z zaburzeniami układu nerwowego lub przewodu pokarmowego. A jeśli już, to w niewielkich ilościach.

Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów

Zielone pomidory (około 4 kg) pokroić w plastry, dodać 6 dużych cebul, również pokrojonych, i wymieszać ze szklanką soli. Pozostawić na 12 godzin, po czym dokładnie odcisnąć. Pół kilograma cukru i litr octu połączyć z dwoma litrami wody i dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, po czym zagotować. Do garnka włożyć pomidory z cebulą i zalać przecedzonym wywarem. Gotować 20 minut. Po wystudzeniu przełożyć do słoików, dodając ziarna gorczycy.

Przepis na konfiturę z zielonych pomidorów

Pokroić zielone pomidory i usunąć z nich pestki. Zblanszować, czyli zanurzyć na około 2 minuty we wrzącej wodzie. Starannie odsączyć i wrzucić na gotujący się razem z laską wanilii syrop. Można dodać ściętą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Smażyć jak wszystkie konfitury, ale nie mieszać, lecz lekko potrząsać rondlem. Przełożyć do rondla bez wanilii i skórek. Ci, którzy nie mieli okazji smakować konfitur z zielonych pomidorów, zgadując surowiec, często stawiają na figi.

image
Jesienne dania z dynią

3 przepisy na dania z dynią: gołąbki, dyńki i z figą

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 08:58