StoryEditorWiadomości rolnicze

Pasztet z żurawiną

15.09.2017., 13:09h
Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki, karkówki, 0,5 kg mięsa drobiowego (z indyka, kurczaka), 200 g surowego boczku lub podgardla, 3 cebule, 5 jajek, 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, 1/2 szkl. rosołu (może być wywar z gotowanego mięsa), 200 g świeżej żurawiny, 3 łyżki żelatyny.

Wykonanie:
Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego garnka. Na spodzie ułożyć boczek, następnie mięso wieprzowe, drobiowe i cebulę. Wszystko zalać wodą. Zagotować na dużym ogniu z przyprawami, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godz. Mięso odcedzić, ostudzić i trzykrotnie zmielić. Dodać jajka, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min w temp. 180°C. Żelatynę rozpuścić w ciepłym rosole i mieszać, aby całkowicie się rozpuściła. Dodać świeżą żurawinę i dobrze ją wymieszać w przygotowanym płynie. Przygotowaną żurawinę wyłożyć na ostudzony pasztet i chłodzić ok. 1 godziny w lodówce.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 08:30