
Wykonanie: Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego garnka. Na spodzie ułożyć boczek, następnie mięso wieprzowe, drobiowe i cebulę. Wszystko zalać wodą. Zagotować na dużym ogniu z przyprawami, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godz. Mięso odcedzić, ostudzić i trzykrotnie zmielić. Dodać jajka, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min w temp. 180°C. Żelatynę rozpuścić w ciepłym rosole i mieszać, aby całkowicie się rozpuściła. Dodać świeżą żurawinę i dobrze ją wymieszać w przygotowanym płynie. Przygotowaną żurawinę wyłożyć na ostudzony pasztet i chłodzić ok. 1 godziny w lodówce.
