StoryEditorprzepisy

Pomysł na obiad – pieczony karp faszerowany grzybami

16.01.2020., 17:01h
Karp to ryba, która kojarzy się nam z wieczerzą wigilijną. Jednakże po karpia warto sięgać częściej niż raz w roku ponieważ jest bogatym źródłem kwasów Omega 3 oraz witamin. Poniżej prezentujemy ciekawą propozycję na pieczonego karpia faszerowanego grzybami.

Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji 

  • 1 świeży karp
  • 30 g grzybów suszonych
  • 2 żółtka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 puszki suszonych pomidorów
  • olej do smażenia i wysmarowania formy

Jak przygotować danie?

Karpia wypatroszyć od strony brzucha. Wyjąć oskrzela i oczy, po czym delikatnie odciąć szkielet i usunąć większe ości. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu pod przykryciem w wodzie, w której się namaczały, aż zmiękną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone na małe kawałki grzyby. Dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać bułkę tartą, suszone pomidory i jeszcze przez chwilę podsmażać. Masło o temperaturze pokojowej ucierać na puszystą masę mikserem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Na koniec dodać grzyby przesmażone z cebulą i suszonymi pomidorami. Przygotowanym farszem nadziać sprawionego wcześniej karpia.

Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała
Zdjęcie: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Vine Bridge w Poznaniu.

 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 03:40