StoryEditorPrzepisy

Przepis na domową karkówkę ze słoika

30.01.2021., 12:01h
Smak domowych, mięsnych zapraw niczym nie przypomina dostępnych na marketowych pułkach, gotowych przetworów mięsnych. Przygotowanie własnych słoiczków z mięsem wcale nie musi być czasochłonne, ani skomplikowane. Jak zrobić słoikową karkówkę własnej roboty?

Składniki potrzebne do przygotowania domowej karkówki ze słoika

  • 2 kg karkówki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki suszonego lubczyku,
  • 40 g soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Jak przygotować karkówkę ze słoika?

Karkówkę pokroić na 5 równych kawałków. Przyprawy wymieszać i obtoczyć w nich kawałek mięsa. Kawałki mięsa układać jeden przy drugim, po czym wstawić do lodówki na dwa dni. Następnie przełożyć do półtoralitrowych słoików (1,5 cm poniżej przykrywki) i zakręcić. Pasteryzować 2 godziny. Po ugotowaniu i wystudzeniu przechowywać w lodówce.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 07:52