3 przepisy na dania z gruszkąMariusz Kosmala
StoryEditorJesień w kuchni

3 genialne przepisy na gruszkę: Flammkuchen, Mus owocowy i Kurza pierś

23.09.2023., 10:00h
Słyszałaś kiedyś o aromatycznym flammkuchen w akompaniamencie guszek albo o musie owocowym, w którym słodka gruszka wymieszana jest z owocami czarnego bzu? Koniecznie zajrzyj do naszych trzech jesiennych propozycji na dania z gruszką w roli głównej.

Przepis na kurzą pierś z gruszką w cydrze

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 gruszki,
  • 1/2 szklanki cydru,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • curry,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • pęczek świeżego tymianku,
  • liście szałwii.

Wykonanie: Na patelni rozpuścić masło. Filety pokroić wzdłuż na połówki. Podsmażyć do miękkości mięsa z dwóch stron. Gdy mięso jest gotowe, dodać obrane i pokrojone na ósemki gruszki. Zalać cydrem i podgrzewać, aż wyparuje. Dodać musztardę, rodzynki, przyprawy i zioła. Dusić około 5 minut, aby gruszki zmiękły, ale się nie rozpadły.

image

kurze piersi z gruszką

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na flammkuchen z gruszką

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta drożdży,
  • 1/3 łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej 36%,
  • 2 żółtka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 plastry szynki,
  • 2 gruszki,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią – gorgonzola,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g żółtego sera.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut, a następnie rozwałkować. Śmietanę wymieszać z żółtkami i posmarować ciasto, posypać startym na tarce serem. Rozłożyć pokrojoną szynkę, plastry cebuli, plastry gruszki, pokruszony ser gorgonzola i posiekane orzechy. Zapiekać 20–25 minut w temperaturze 220°C.

image

Flammkuchen z gruszką

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na mus z gruszek i owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg obranych i pokrojonych gruszek,
  • 1 kg owocu czarnego bzu (same kuleczki),
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie 1/2 szklanki cukru.

Wykonanie: Do garnka przełożyć gruszki, zalać wodą i gotować, często mieszając, około 20 minut. Dodać owoce czarnego bzu i gotować na małym ogniu około 40 minut. Dodać sok z cytryny i cukier, gotować jeszcze 10 minut i utrzeć blenderem. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Mus podaje się do kanapek, np. z twarogiem, do mięs, np. gęsiny, kaczki, dziczyzny.

image

Mus gruszkowo-bzowy

FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 12:36