3 pomysły na czereśnieKosmala/Canva
StoryEditorPrzepisy na czereśnie

3 przepisy na czereśnie: na chłodnik, na mus i na chrupiące czereśnie

23.07.2023., 09:00h
Czereśnia jest owocem, który kojarzy się nam głównie z wykonywaniem z niego przetworów. Nic bardziej mylnego. Jest wiele przepisów pokazujących, jak w ciekawy sposób przygotować dania z czereśnią w roli głównej. Sprawdźcie sami!

Czy da się zrobić chłodnik czereśniowy?

image

Chłodnik z czereśni

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki:

  • 1/2 kg czereśni,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 cytryny,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Wykonanie: Do garnka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Przełożyć wydrylowane czereśnie. Dodać cynamon, sól i sok z cytryny. Gotować 5–10 minut, aż czereśnie będą miękkie. Kwaśną śmietanę wymieszać z 3 łyżkami ugotowanych czereśni, a następnie przełożyć razem do garnka i gotować. Po przestudzeniu schłodzić w lodówce.

Jak zrobić czereśniowy mus?

image

Mus z czereśni

FOTO: Kosmala

Składniki:

  • 2 szklanki wydrylowanych czereśni,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 brzoskwinia,
  • 1/2 szklanki schłodzonego mleka kokosowego.

Wykonanie: Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać wodą, odstawić na 5 minut, a następnie dodać miód i podgrzewać aż do rozpuszczenia (nie gotować). Do czereśni dodać sok z cytryny, a następnie utrzeć blenderem. Dodać żelatynę z miodem i utrzeć ponownie. Przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Brzoskwinię pokroić i utrzeć blenderem. Mleko kokosowe otworzyć i zgarnąć część stałą, dodać mus brzoskwiniowy i ubić mikserem. Wylać na przygotowane deserki. Można posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić.

Przepis na chrupiące czereśnie:

image

Chrupiące czereśnie

FOTO: Kosmala

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków migdałowych,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 szklanki czereśni,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka olejku migdałowego.

Wykonanie: Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, a następnie lekko je posiekać. Masłem wysmarować formę do zapiekania, a resztę użyć do ciasta. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Czereśnie wydrylować i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i olejkiem migdałowym. Czereśnie wyłożyć w formie i rozkruszyć kruszonkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C, aż czereśnie zaczną bulgotać, a kruszonka się zrumieni. 

oprac. Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 01:34