Poznaj nasze trzy przepisy na dania mięsne z owocowym twistem!TPR
StoryEditorPrzepisy na dania mięsne

3 przepisy na dania z mięsem, kwiatami i owocami

29.09.2024., 09:00h

Czy wiesz, że schab fantastycznie smakuje z morelą, polędwiczki można idealnie zamarynować w sosie śliwkowym, a smak indyka genialnie komponuje się z figą i maliną? Poznaj nasze trzy przepisy na dania mięsne z owocowym twistem!

Przepis na schab w sosie musztardowo-morelowym

Składniki: 1 kg schabu, sól, pieprz, majeranek, oliwa, 5 ząbków czosnku, liście laurowe, ziele angielskie.

Składniki na sos: 10 suszonych moreli, 100 g słodkiej śmietanki 36%, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka masła, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki mąki, kwiaty nasturcji do podania (są jadalne).

Wykonanie: Mięso natrzeć olejem, przyprawami, roztartym czosnkiem, odstawić na 5 godzin. Obłożyć je przyprawami i piec około półtorej godziny w temperaturze 180°C. Odstawić na 10 minut, aby odpoczęło, a następnie pokroić na plastry. Morele pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem, po 5 minutach odcedzić.

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę ją podsmażać. Zalać bulionem i wymieszać, tak aby pozbyć się grudek mąki. Dodać musztardę oraz pokrojone odcedzone morele. Podgrzewać około 5 minut, wlać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Plastry mięsa polewać sosem i podawać z kwiatami nasturcji oraz ziemniakami i surówką.

image
schab w sosie musztardowo-morelowym
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na polędwiczki marynowne w sosie śliwkowym 

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy miodowej, 1 szklanka maślanki, zioła prowansalskie, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku.

Składniki na sos śliwkowy: 1 cebula, 2 łyżki oleju, 400 g śliwek, 1/2 szklanki wody, szczypta cynamonu, kardamonu i zmielonych goździków, chilli, 1/4 szklanki czerwonego wina.

Wykonanie: Polędwiczki umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć je solą, pieprzem, papryką i ziołami. W oddzielnej misce wymieszać maślankę, majonez i musztardę, i zalać tą zalewą mięso. Odstawić do lodówki na 48 godzin, co jakiś czas obracać kawałki mięsa. Następnie delikatnie je osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć świeżymi ziołami i piec około godziny w temperaturze 180°C w żaroodpornym naczyniu lub rękawie do pieczenia.

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Śliwki oddzielić od pestek, pokroić je w paski, przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż zaczną się rozpadać, a woda odparuje. Dodać cebulę i wino i ponownie odparować.

Sos można zblendować lub podawać z kawałkami owoców. Upieczoną polędwiczkę pokroić na plastry, polać sosem.

image
Poędwiczki w sosie śliwkowym
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na sałatkę z indykiem, mango, malinami i figami

Składniki: 250 g filetu indyka, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, curry, słodka papryka, miks sałat, 2 świeże figi, garść malin, 1 mango, 2 garści orzechów pistacjowych.

Składniki na sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, doprawić do smaku. Dusić do miękkości, przełożyć na talerz, aby lekko ostygło. Na talerzu ułożyć miks sałat, ułożyć plastry figi, mango pokrojone w kostkę, maliny oraz mięso.

Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Orzechy posiekać i posypać po wierzchu.

image
sałatka z indykiem i owocami
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. październik 2024 22:05