tortilla z sosem andaluzyjskimMariusz Kosmala
StoryEditor

3 przepisy na naleśniki po meksykańsku

22.04.2023., 09:00h
Naleśniki po meksykańsku, czyli znane nam tortille, to pyszna przekąska, której wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, ale bardzo smakuje. Przedstawiamy 3 przepisy na tortille, które z pewnością zachwycą każde podniebienie.

Tortilla z pastą tuńczykową

image

tortilla z pastą tuńczykową

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju, 250 g sera mascarpone, 1 łyżka musztardy, kilka czarnych oliwek, kiełki rzodkiewki, sól, pieprz, 4 tortille pełnoziarniste,

Wykonanie: Z tuńczyka odlać olej, połączyć go z mascarpone i musztardą, delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na tortilli rozłożyć pastę, ułożyć czarne oliwki i kiełki, zwinąć w roladki. Pokroić na dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na talerzu.

Składniki na tortillę: 4 tortille, 1 pierś z kurczaka, sól, pieprz, słodka papryka, curry, 1 pomidor, 1 ogórek, 4 listki sałaty.

Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem andaluzyjskim

image

tortilla z sosem andaluzyjskim

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki na sos andaluzyjski: 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżka passaty pomidorowej, 1 papryka, 1 łyżka soku z cytryny, skórka starta z jednej cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie: Pierś pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, na koniec dodać przyprawy. Majonez wymieszać z passatą, dodać sok z cytryny, skórkę startą na małych oczkach. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, doprawić solą i pieprzem. Tortille posmarować sosem, ułożyć kurczaka, warzywa i zwinąć.

Tortilla wegetariańska

image

tortilla wegetariańska

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 1 puszka kukurydzy, 1 sałata rzymska, 1 czerwona papryka, 4 tortille pomidorowe, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 4 plastry żółtego sera, ulubiony sos, np. czosnkowy, paprykowy.

Wykonanie: Tortille posmarować sosem. Ciecierzycę i kukurydzę odcedzić. Sałatę podzielić na liście. Podgrzać olej na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić go, dodać sałatę i krótko ją blanszować. Na posmarowane tortille ułożyć liście sałaty, pokrojoną w słupki paprykę, kukurydzę, ciecierzycę, polać sosem i ciasno zwijać w roladki. W rulonie na końcu ułożyć plaster sera i zapiec tortille w piekarniku lub opiekaczu. Ser się rozpuści, a tortilla się sklei. Po upieczeniu pokroić na połówki.

{embed-gallery-1_class}{embed-gallery-1}282101{/embed-gallery-1}{embed-gallery-1}281033{/embed-gallery-1}{embed-gallery-1}282103{/embed-gallery-1}{/embed-gallery-1_class}

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 17:41