3 przepisy na jesienny obiad z kapustą w roli głównejTPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

3 przepisy na niezwykłe dania z kapusty

02.11.2024., 09:00h

Biała kapusta jest jednym z częściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Poza dużą ilością witamin i błonnika, kapusta charakteryzuje się też niezwykłym smakiem, który nadaje zupełnie inny charakter wielu potrawom. Jak ją wykorzystać w kuchni, przygotowując jesienne obiady?

Przepis na placek z kapusty z pieczarkami i papryką

Składniki: 300 g posiekanej kapusty, 50 g sera żółtego, 1 czerwona papryka, około 5 pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, papryka, kumin, 2 ząbki czosnku, olej, pęczek koperku, 4 jajka, 3 łyżki mąki, 1 łyżka śmietany.

Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko zeszklić, dodać pokrojone pieczarki. Dodać poszatkowaną kapustę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić razem, a następnie przestudzić.

Jajka ubić z mąką i szczyptą soli oraz śmietaną, tak aby masa była jednolita. Przestudzoną kapustę z warzywami wymieszać z przyprawami, jajkami i startym na małych oczkach serem, po czym przelać masę do formy.

Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem czosnkowym lub gęstą, kwaśną śmietaną. Posypać świeżym koperkiem.

image
Placek z kapusty z pieczarkami i papryką
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na nadziewaną kapustę

Składniki: 1 główka kapusty, 600 g mięsa mielonego, sól, pieprz, słodka papryka, olej, 2 cebule, 4 łyżki śmietany, 3 łyżki keczupu.

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić. Kapustę umyć, wydrążyć głąb, a następnie środek kapusty. Mięso wymieszać ze śmietaną, cebulą, solą, pieprzem, papryką, keczupem.

Kapustę posolić i natrzeć olejem w środku i na zewnątrz. Masę nałożyć do wydrążonego środka. Przełożyć do formy i przykryć folią. Piec około godziny i 40 minut, a następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.

image
kapusta nadziewana
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na pierożki z mięsem i kapustą

Składniki na ciasto: 250 g mąki, 100 g masła, 50 ml śmietany kwaśnej 12%, 1 jajko, szczypta chilli, szczypta soli;

do posmarowania pierogów: 1 żółtko, 2 łyżki śmietany;

składniki na farsz: 350 g poszatkowanej kapusty, 2 cebule, sól, pieprz, 1 pojedynczy filet z kurczaka lub mięso z rosołu, 2 łyżki masła klarowanego lub oleju.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, a jeśli za bardzo się lepi, można podsypać więcej mąki. Ciasto zawinąć w woreczek i schładzać około 40 minut. Filet ugotować w osolonej wodzie i zemleć w maszynce. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle, dodać poszatkowaną kapustę i dusić razem, aż warzywa zmiękną.

Dodać zmielone mięso, podgrzewać, wymieszać i doprawić. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Każdy pieróg posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.

Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią.

image
Pierożki z mięsem i kapustą
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 16:16