Przepis na koktajl ogórkowo-szpinakowy
Składniki: 2 ogórki, 300 g szpinaku, 4 kiwi, 2 jabłka, listki mięty, 1/2 l wody, kilka pistacji do ozdoby, kwiaty stokrotki.
Wykonanie: Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera wraz ze szpinakiem, jabłkami i listkami mięty. Wlać wodę i całość utrzeć.
Rozlać do szklanek, ułożyć plastry kiwi, posypać posiekanymi pistacjami i ułożyć stokrotki.
Przepis na koktajl owsiany z awokado i chabrem
Składniki: 3 łyżki płatków owsianych, 3 banany, 250 g truskawek, 2 szklanki maślanki, 1 awokado, 1 łyżka miodu, 1 łyżka masła orzechowego; do posypania: łyżka ziaren sezamu białego, kwiaty chabra, 2 truskawki, kawałek awokado.
Wykonanie: Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut do napęcznienia i ostudzenia. Do blendera przełożyć płatki, truskawki, miód, banany, awokado (kawałek zostawić do ozdobienia) i maślankę.
Całość utrzeć i przelać do szklanek. Udekorować kawałkami truskawek, awokado, ziarnami sezamu i płatkami chabra.
Przepis na koktajl truskawkowy z arbuzem i bazylią
Składniki: 300 g truskawek, 300 g pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek, garść liści bazylii, sok z 1 limonki.
Wykonanie: Truskawki zamrozić, a następnie wyjąć je i odstawić na 20 minut. Do naczynia miksującego przełożyć truskawki, arbuza, sok z limonki i listki bazylii. Całość zmiksować i przelać do szklanek. Można dosłodzić miodem według uznania. Udekorować kawałkami limonki, kawałkami truskawek i listkami bazylii.
