Poznaj cuda polskiej kuchni regionalnej!TPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

3 przepisy na regionalne dania: rogacze, badzwoły i farszynki

19.10.2024., 09:00h

Oto trzy pomysły na obiad inny niż zwykle! Koniecznie sprawdź jakie cuda skrywa polska kuchnia regionalna i skosztuj zagrodzkich bandzwołów z fasolą, łobaczewskich rogaczy i mazurskich farszynek z grzybami.

Zagrodzkie bandzwoły z fasolą

Składniki: 3 kg ziemniaków, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 4 cebule, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, olej, 400 g białej fasoli.

Wykonanie: Fasolę namoczyć, zostawić na noc, przepłukać i zalać świeżą wodą. Ugotować do miękkości. Odcedzić, zemleć w maszynce. Trzy cebule posiekać w kostkę, podsmażyć na rumiano i wymieszać z fasolą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki obrać, kilogram ugotować, resztę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i odcedzić.

Po 30 minutach zlać płyn, a skrobię z dna dołożyć do startych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki zemleć i wymieszać z surowymi oraz mąką ziemniaczaną. Wyrobić ciasto. Z ciasta formować masę ziemniaczaną, nakładać farsz z fasoli i dokładnie zlepiać, nadając owalny kształt. Wkładać je do wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu około 10 minut od wypłynięcia. Podawać ze zrumienioną cebulką.

image
Zagrodzkie bandzwoły
FOTO: Mariusz Kosmala

Łobaczewskie rogacze

Składniki: 350 g mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 3 łyżki spirytusu, olej do smażenia, cukier puder do posypania.

Wykonanie: Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże i cukier, wymieszać, posypać łyżką mąki i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i długo wyrabiać, odstawić na 30 minut. Tłuszcz rozgrzać i nakładać porcje ciasta łyżką.

Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu, wyłożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia i posypać cukrem pudrem.

image
rogacze smażone
FOTO: Mariusz Kosmala

Mazurskie farszynki z grzybami

Składniki na farszynki: 1 kg ziemniaków, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soli.

Składniki na farsz: 300 g grzybów leśnych, 2 cebule, sól, pieprz, olej lub masło klarowane do smażenia, 1/2 szklaki bułki tartej.

Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować z pół łyżki soli, odcedzić, przestudzić i zemleć. Dodać mąkę ziemniaczaną i sól, wyrobić ciasto. Grzyby obrać i obgotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać ugotowane, odcedzone grzyby i razem dusić. Podsmażone grzyby przepuścić przez maszynkę.

Ciasto podsypać mąką i delikatnie rozwałkować. Okrągłym naczyniem (trochę większym od szklanki) wycinać kółka. Nakładać farsz i formować kotleciki, tak aby farsz nie wystawał. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z dwóch stron

image
Farszynki mazurskie z grzybami
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2024 00:20