Poznaj 3 fantastyczne przepisy z bobem w roli głównej!Mariusz Kosmala
StoryEditorPrzepisy z bobem

3 przepisy na super dania z bobem w roli głównej

05.08.2023., 09:00h
Lato bez bobu w kuchni to nie lato! Poza wieloma właściwościami prozdrowotnymi, zachwyca on również swoim smakiem i różnorodnością z jaką można go przyrządzić. Co powiesz na kremowe puree z bobu z wieprzową polędwiczką? Albo letnią, lekką sałatkę? Oto nasze trzy propzycje wykorzystania bobu w kuchni!

Przepis na bruschettę z bobem, ricottą i boczkiem​

Składniki na kanapkę:

  • 2 bruschetty,
  • 10 cieniutkich plasterków boczku.

Składniki na pastę:

  • 250 g sera ricotta,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 300 g bobu,
  • 1 cebula,
  • kilka listków mięty,
  • listki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • starta skórka z cytryny.

Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną i obrać. Ricottę wymieszać z sokiem z cytryny i posiekanymi listkami mięty i pietruszki, dodać oliwę. Część bobu rozgnieść i wymieszać z serem. Resztę zostawić do podania.

Bruschetty podpiec w piekarniku, pokrojone na plasterki i skropione oliwą. Plasterki boczku podsmażyć, zrobić z nich chipsy. Na podpieczoną bruschettę nakładać pastę, polać delikatnie oliwą, ułożyć odłożony bób, chipsy z boczku, posypać startą na małych oczkach skórką z cytryny i podawać.

image

Bruschetta z ricottą i bobem

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na sałatkę z bobem i salsą verde

Składniki na sałatkę:

  • 400 g pomidorów koktajlowych,
  • 100 g sera feta, 500 g bobu,
  • 1 czerwona cebula,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych.

Składniki na salsę verde:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 ogórki korniszony,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • po garści liści: bazylii, pietruszki, mięty,
  • 1 łyżka musztardy, francuskiej,
  • kilka filetów anchois,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: Posiekać w drobną kostkę ogórki, kapary, anchois i czosnek. Wymieszać razem i dodać posiekane zioła, odstawić. Wymieszać ocet, musztardę, oliwę z oliwek i cukier i utrzeć blenderem do utworzenia jedno­litego sosu. Dodać świeżo zmielony pieprz, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki, aby składniki salsy się przegryzły.

Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, lekko przyciskając. Pomidorki przekroić na połówki, a cebulę pokroić w cienkie piórka. Na talerzu ułożyć bób, pomidorki, cebulę i ułożyć małą łyżeczką salsę. Dodać pokruszony ser feta, posypać świeżo zmielonym pieprzem i orzeszkami piniowymi.

image

Sałatka z bobem i salsą verde

FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na polędwiczkę z purée z bobu

Składniki na polędwiczkę:

  • 1 polędwica wieprzowa,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej.

Składniki na purée z bobu:

  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 6 liści szałwii,
  • 400 g bobu,
  • 100 ml śmietanki słodkiej 36%,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • skórka starta z 1/2 cytryny.

Wykonanie: Polędwiczkę delikatnie nadkroić w kilku miejscach. Natrzeć oliwą i przyprawami. Dodać przeciśnięty przez praskę czos­nek i posmarować mięso. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc.

Polędwiczkę piec około godziny w temperaturze 180°C, odstawić do przestygnięcia. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Masło klarowane rozpuścić, ułożyć listki szałwii, zeszklić je i delikatnie wyjąć, a masło dodać do bobu. Dodać skórkę z cytryny, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, śmietanę i całość utrzeć blenderem. Polędwiczkę pokroić na cienkie plasterki i podawać z purée.

image

Polędwiczka z puree z bobu

FOTO: Mariusz Kosmala

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. czerwiec 2024 18:38