Przepis na łososia z duszonymi morelami i migdałami
Składniki: 4 filety z łososia (około 150–180 g każdy, bez skóry), sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia, 8 świeżych moreli, przepołowionych i pokrojonych na plasterki, 1 łyżka masła, 1–1,5 łyżki miodu, 2 łyżki płatków migdałowych, szczypta soli.
Składniki na sos: 300 ml bulionu, 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego (domowego), 100 ml śmietanki 30%, 20 g mąki pszennej, 30 g masła, 10 g musztardy dijon, 10 g sosu sojowego, łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, koperek do dekoracji.
Wykonanie: Zagotuj bulion. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę, mąkę, musztardę dijon, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz. Dodaj mieszankę do bulionu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje (5–7 minut). Zdejmij z ognia, wmieszaj masło, dopraw do smaku. Na patelni roztop masło na średnim ogniu. Dodaj świeże morele i smaż przez 2 minuty, aż zaczną lekko mięknąć. Dodaj miód i szczyptę soli, mieszaj delikatnie, by owoce się nie rozpadły. Dodaj płatki migdałowe i smaż przez kolejne 2 minuty, aż się lekko zarumienią. Oprósz filety solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym oleju (około 5 minut z każdej strony). Odstaw na chwilę, by mięso „odpoczęło”. Na talerzu ułóż filet łososia. Polej go sosem. Ułóż porcję duszonych moreli z migdałami. Udekoruj posiekanym koperkiem. Podawaj z dodatkiem grillowanych grzanek.
Przepis na pieczone morele z ricottą i lawendą
Składniki: 8 dojrzałych moreli, 200 g ricotty, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka suszonej jadalnej lawendy (lub szczypta rozmarynu), garść płatków migdałowych.
Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C (góra – dół). Przekroić morele na pół, usunąć pestki. Wymieszać ricottę z miodem i lawendą. Napełnić połówki moreli przygotowaną masą. Posypać płatkami migdałowymi. Ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym. Piec około 15 minut – do momentu, aż morele zmiękną, a migdały się zarumienią. Podawać na ciepło, ewentualnie skropić dodatkową porcją miodu. Można serwować z lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym.
Przepis na sałatkę z pieczonym kurczakiem i morelami
Składniki: 1 pierś z kurczaka, 3–4 świeże morele, garść rukoli, garść młodego szpinaku, garść orzechów włoskich lub pekan (uprażonych).
Składniki na dressing: 1 łyżeczka musztardy (np. dijon), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 190°C. Doprawić pierś z kurczaka solą, pieprzem (opcjonalnie ziołami) i piec przez 20–25 minut lub do zrumienienia. Pokroić kurczaka w plasterki. Umyć morele, usunąć pestki, pokroić na cząstki. Przygotować dressing. Wymieszać musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę. Doprawić do smaku. Na talerzach rozłożyć rukolę i szpinak. Ułożyć kawałki kurczaka i moreli. Polać dressingiem. Posypać prażonymi orzechami.
