
Przepis na ziemniaki rozbijane z kminem i papryką
Składniki: 1 kg małych ziemniaków, sól, świeżo zmielony pieprz, oliwa z oliwek, 4 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (nasiona), 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu), 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 3 łyżki parmezanu, 1/2 cytryny; do podania: 1 twarożek wiejski, szczypiorek, koperek.
Wykonanie: Ziemniaki wyszczotkować i ugotować ze skórką. Odcedzić. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej ugotowane ziemniaki, następnie każdy spłaszczyć, np. za pomocą kubka. W misce wymieszać olej, czosnek i cytrynę. Doprawić kolendrą, kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Polać ziemniaki. Piec około 30 minut, aż się zrumienią.
Pięć minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem i ponownie zapiekać. Ziemniaki można również piec na grillu. Podawać z twarożkiem, koperkiem i szczypiorkiem lub do mięs z grilla.
Przepis na souvlaki z wołowiny
Składniki: 400 g steków z polędwicy wołowej.
Składniki na marynatę souvlaki: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny + starta skórka cytrynowa, świeże liście mięty, świeży tymianek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka; dodatkowo: 2 czerwone cebule, kolorowe papryki, 2 cukinie.
Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę. Do torby z zamkiem błyskawicznym włożyć mięso, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę i zioła.
Wyciągnąć powietrze z worka i szczelnie zamknąć. Umieścić w lodówce na 8 godzin, co jakiś czas worek obracać. Kolejnego dnia patyczki do szaszłyków namoczyć, cukinię, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Na patyki nakładać na przemian z warzywami zamarynowane mięso. Układać na rozgrzanym grillu i grillować po 10 minut z każdej strony.
Przepis na genialną karkówkę z batatami i salsą
Składniki: 700 g karkówki, 2 łyżki musztardy, 4 łyżki keczupu, olej, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryka, 2 cebule, dodatki: 3 bataty, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Składniki na salsę pomidorową: 3 pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz, szczypiorek, oliwa z oliwek, 1 cebula
Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i delikatnie je rozbić. Musztardę, keczup, 5 łyżek oleju wymieszać z ziołami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i marynatą natrzeć plastry mięsa.
Ułożyć w jednym większym słoiku lub w dwóch litrowych, przekładając mięso plastrami cebuli, i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej jednak marynować około 20 godzin, co jakiś czas obracając słoik. Następnie wyjąć je z lodówki i grillować.
Bataty pokroić w plastry, wymieszać z olejem, przyprawami i ułożyć plastry na grillu. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Polać oliwą, octem balsamicznym, posypać pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Karkówkę podawać z musztardą, batatami i salsą.