Przepis na sernik z mleka w proszku z czereśniami
Składniki: 6 jajek, 1/4 łyżeczki soli, 170 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, 180 g roztopionego masła, 350 g mleka, 200 g mleka w proszku, 80 g budyniu waniliowego w proszku, 200 g czereśni (wydrylowanych) + łyżka mąki ziemniaczanej, cukier puder do oprószenia.
Wykonanie: Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, cukrem wanilinowym i solą na jasną, puszystą masę. Dodawać twaróg partiami, cały czas mieszając. Wlać ostudzone, roztopione masło, mleko i mleko w proszku – połączyć do uzyskania jednolitej masy. Wsypać proszki budyniowe – wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek. Wydrylować i osuszyć czereśnie, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Połowę wymieszać z masą serową, drugą połowę zostawić na wierzch. Przelać masę do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć resztę czereśni na wierzchu, delikatnie je wciskając. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przygotować większą blachę z wodą i wstawić do niej mniejszą blachę z sernikiem. Piec w temperaturze 160°C (góra – dół) przez 60–70 minut, aż środek będzie ścięty, ale sprężysty. Studzić w uchylonym piekarniku przez 15–20 minut, następnie całkowicie wystudzić. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na noc. Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
Przepis na pudding z czereśniami
Składniki na pudding: 300 g ryżu jaśminowego, 400 ml mleka kokosowego (pełnotłustego z puszki), 200 ml wody, 1 łyżeczka miodu (lub więcej, do smaku), szczypta soli, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii, 200 ml zimnej gęstej śmietanki kremówki (36%).
Składniki na sos: 250 g czereśni, 3 łyżki cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 2 gałązki rozmarynu.
Wykonanie: W garnku zagotować wodę z mlekiem kokosowym, solą i wanilią lub laską wanilii. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu przez 20–25 minut, często mieszając, aż będzie miękki i kremowy. Dodać miód, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gdy pudding będzie ciepły, ale nie gorący, dodać zimną śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć do uzyskania aksamitnej konsystencji.
W rondelku podgrzać czereśnie z cukrem i rozmarynem. Gotować kilka minut, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Redukować sos przez 5–7 minut, aż lekko zgęstnieje. Wyjąć gałązki rozmarynu. Można dodać szczyptę cynamonu. Do szklanej salaterki włożyć połowę czereśni, a następnie cały pudding. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić resztę czereśni. Udekorować świeżymi czereśniami. Schładzać przez minimum 1–2 godziny w lodówce, by deser był bardziej zwarty i odświeżający. Podawać z łyżką do nakładania – każdy nabierze warstwę puddingu i owoców. Deser najlepiej smakuje lekko schłodzony. Można przygotować go dzień wcześniej – jeszcze lepiej się „przegryzie”.
Przepis na polędwicę w sosie czereśniowym
Składniki: 1 polędwica wieprzowa, pokrojona na mniejsze kawałki, 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę), 1–1,5 łyżki masła klarowanego, przyprawy: sól, pieprz, papryka (do smaku), 3 łyżki sosu teriyaki (do marynaty), 2 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte), 2 gałązki rozmarynu.
Składniki na sos czereśniowy: 400 g dojrzałych czereśni (wydrylowanych), 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru, skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki wytrawnego czerwonego wina, 4 łyżki octu winnego (np. czerwonego lub jabłkowego), sok z połówki pomarańczy, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru, szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie: Wymieszać pokrojone kawałki polędwicy z sosem teriyaki, czosnkiem, pieprzem i papryką. Odstawić na co najmniej 15 minut. Rozgrzać masło na dużej patelni. Dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać kawałki polędwiczki, rozmaryn i smażyć na średnim ogniu przez 6–8 minut, aż się zrumienią z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni i odstawić, cebulę pozostawić na patelni. Na tę samą patelnię wyłożyć czereśnie, wylać wino, sok z pomarańczy, ocet, miód, cukier, imbir, goździki, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Gotować przez 10–15 minut, aż czereśnie zmiękną, a sos zgęstnieje. Usmażoną polędwicę podawać z sosem.
