Przepis na arepas, czyli kolumbijskie bułeczki z kurczakiem i awokado
Składniki na ciasto: 250 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy z oliwek, 500 g mąki kukurydzianej, składniki na farsz: pierś z kurczaka, olej, 1 czerwona cebula, 1 awokado, majonez, świeża kolendra, sok z limonki, sałata, czerwona papryka, kiełki słonecznika.
Wykonanie: Mąkę zalać ciepłą wodą i poczekać aż wchłonie całą wodę. Dodać sól, olej i zagnieść ciasto. Podzielić je na 10 części i z każdej zrobić kulkę. Kulki spłaszczać i podpiekać na patelni na oleju.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć z przyprawami. Dodać paprykę pokrojoną w paski i cebulę pokrojoną w kostkę, dusić razem. Awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z limonki. Bułeczki nacinać do połowy, w środek wkładać mięso, warzywa i kolendrę.
Przepis na kurczaka w glazurze
Składniki: 600 g mięsa z udek kurczaka, 4 łyżki musztardy, 6 łyżek ketchupu, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, 5 ząbków czosnku; do podania: brzoskwinie, liście rukoli.
Wykonanie: W misce wymieszać majonez, musztardę, ketchup. Mięso pokroić w kostkę i dodać do marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Marynować ok. 30 minut. Następnie ułożyć je na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokryć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i piec ok. 25 minut w temp. 180°C. Brzoskwinie pokroić w plastry i zgrilować na patelni. Na talerz ułożyć liście rukoli, mięso i plasterki brzoskwini.
Przepis na currywurst, czyli niemieckie kiełbaski na ostro
Składniki: 2 łyżeczki oleju, 4 kiełbaski po 150 g, 150 ml passaty pomidorowej, 100 ml ketchupu pikantnego, 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego, sól, 3 łyżki cukru, przyprawa curry; do podania: frytki.
Wykonanie: Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone na plasterki kiełbaski i smażyć na rumiano z dwóch stron. Passatę i ketchup przełożyć do garnka, dodać ocet, sól, cukier i curry, zagotować.
Podsmażoną kiełbaskę podawać z sosem i frytkami.
