3 pomysły na słodkości z bitą śmietanąCanva/M.Kosmala
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Rurki, wieniec i torcik naleśnikowy. 3 pyszne przepisy z bitą śmietaną

09.02.2025., 13:15h

Któż nie lubi słodkości na bitej śmietanie? Jeżeli szukasz inspiracji na pyszny i lekki deser do niedzielnej kawy, oto nasze trzy propozycje: wieniec czekoladowy, pistacjowe rurki na bitej śmietanie oraz torcik naleśnikowy.

Przepis na wieniec czekoladowy na śmietanie

Składniki na ciasto: 5 jajek, 200 g mąki, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki kakao.

Składniki na krem: 1 czekolada gorzka, 1 czekolada mleczna, 600 ml śmietany 36%, posiekane orzechy laskowe, ziarna granatu; do nasączenia: 100 ml herbaty lub likieru.

Wykonanie: Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę przelać do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą okrągłej formy z kominem. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.

Rozpuścić w rondelku połamane czekolady. Odstawić w zimne miejsce, najlepiej na noc. Kolejnego dnia wystudzoną masę ubić mikserem na krem. Wieniec przekroić na trzy części. Ułożyć pierwszą część, nasączyć, wyłożyć jedną czwartą kremu i rozsmarować równomiernie. Przykryć kolejnym krążkiem, nasączyć go, posmarować kremem, przykryć trzecim nasączonym krążkiem i posmarować go kremem z góry i z boków.

Wieniec posypać posiekanymi orzechami i ziarnami granatu. Schładzać około czterech godzin przed podaniem.

image
Wieniec czekoladowy
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na torcik naleśnikowy z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki na naleśniki: 1/2 kg mąki, 4 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 125 g masła w temperaturze pokojowej, 850 ml mleka.

Składniki na masę: 500 ml śmietanki słodkiej 36%, 250 g sera mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 300 g dżemu truskawkowego, kilka świeżych truskawek.

Wykonanie: Jajka ubić z cukrem wanilinowym, dodać mleko, masło oraz resztę składników. Ciasto utrzeć mikserem i odstawić na 20 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki.

Przygotować nadzienie. Śmietankę przełożyć do miski, dodać mascarpone i cukier puder. Ucierać tak długo, aż masa zgęstnieje. Każdy naleśnik smarować dżemem truskawkowym, a następnie masą śmietankową i układać jeden na drugim. Na koniec wyłożyć resztę śmietany i ułożyć świeże truskawki.

image
torcik naleśnikowy ze śmietaną i mascarpone
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na rurki z bitą śmietaną i pistacjami

Składniki na rurki: 250 g mąki, 125 g masła, 125 ml śmietany 18%, szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru.

Składniki na krem: 400 ml śmietany 36%, 2 łyżki cukru pudru, 50 g posiekanych pistacji.

Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, sól, cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić je na cztery części, każdą rozwałkować w prostokąt. Wyrównać brzegi i pokroić na paski o szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek nawijać na foremkę, zaczynając od węższej strony, tak aby paski nachodziły na siebie.

Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć i ciepłe zdejmować z foremek.

Rurki można wcześniej przygotować i przechowywać w szczelnym opakowaniu. Tuż przed podaniem ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i za pomocą rękawa cukierniczego napełniać rurki śmietaną. Z każdej strony maczać w posiekanych orzechach pistacjowych. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

image
rurki ze śmietaną
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. marzec 2025 04:07