
Przepis na wieniec czekoladowy na śmietanie
Składniki na ciasto: 5 jajek, 200 g mąki, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki kakao.
Składniki na krem: 1 czekolada gorzka, 1 czekolada mleczna, 600 ml śmietany 36%, posiekane orzechy laskowe, ziarna granatu; do nasączenia: 100 ml herbaty lub likieru.
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę przelać do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą okrągłej formy z kominem. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Rozpuścić w rondelku połamane czekolady. Odstawić w zimne miejsce, najlepiej na noc. Kolejnego dnia wystudzoną masę ubić mikserem na krem. Wieniec przekroić na trzy części. Ułożyć pierwszą część, nasączyć, wyłożyć jedną czwartą kremu i rozsmarować równomiernie. Przykryć kolejnym krążkiem, nasączyć go, posmarować kremem, przykryć trzecim nasączonym krążkiem i posmarować go kremem z góry i z boków.
Wieniec posypać posiekanymi orzechami i ziarnami granatu. Schładzać około czterech godzin przed podaniem.
Przepis na torcik naleśnikowy z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki na naleśniki: 1/2 kg mąki, 4 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 125 g masła w temperaturze pokojowej, 850 ml mleka.
Składniki na masę: 500 ml śmietanki słodkiej 36%, 250 g sera mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 300 g dżemu truskawkowego, kilka świeżych truskawek.
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem wanilinowym, dodać mleko, masło oraz resztę składników. Ciasto utrzeć mikserem i odstawić na 20 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki.
Przygotować nadzienie. Śmietankę przełożyć do miski, dodać mascarpone i cukier puder. Ucierać tak długo, aż masa zgęstnieje. Każdy naleśnik smarować dżemem truskawkowym, a następnie masą śmietankową i układać jeden na drugim. Na koniec wyłożyć resztę śmietany i ułożyć świeże truskawki.
Przepis na rurki z bitą śmietaną i pistacjami
Składniki na rurki: 250 g mąki, 125 g masła, 125 ml śmietany 18%, szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżki cukru pudru.
Składniki na krem: 400 ml śmietany 36%, 2 łyżki cukru pudru, 50 g posiekanych pistacji.
Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, sól, cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić je na cztery części, każdą rozwałkować w prostokąt. Wyrównać brzegi i pokroić na paski o szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek nawijać na foremkę, zaczynając od węższej strony, tak aby paski nachodziły na siebie.
Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć i ciepłe zdejmować z foremek.
Rurki można wcześniej przygotować i przechowywać w szczelnym opakowaniu. Tuż przed podaniem ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i za pomocą rękawa cukierniczego napełniać rurki śmietaną. Z każdej strony maczać w posiekanych orzechach pistacjowych. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.