Dania z botwinkiMarek Kalinowski/Canva
StoryEditorDania z botwinką

Trzy przepisy na dania z botwinką: placki, tarta i risotto

16.07.2023., 09:00h
Botwinka to nic innego, jak korzenie młodego buraka ćwikłowego, które doskonale nadają się do przyrządzenia oryginalnych dań. Sprawdźcie, co pysznego można wyczarować z botwinki.

Placki z botwinką i koperkiem 

Składniki: 

  • 1 cukinia,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki mąki,
  • pęczek koperku,
  • 1/2 serka wiejskiego granulowanego,
  • olej do smażenia,
  • śmietana 18% do podania placków. 

Wykonanie: Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 5 minut. Odcisnąć sok. Botwinkę wraz z buraczkami posiekać drobno. Paprykę, suszone pomidory i cebulę posiekać w drobną kostkę. Jajka ubić, dodać mąkę, sól, pieprz i tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, paprykę, suszone pomidory i botwinkę, serek i posiekany koperek. Całość wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje masy i smażyć placuszki z dwóch stron na rumiano. Podawać ze śmietaną. 

image

Placuszki z botwinką i koperkiem

FOTO: Mariusz Kosmala

Risotto z botwinką i indykiem 

Składniki: 

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto arborio,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • pęczek botwinki,
  • 3 łyżki parmezanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • 500 ml bulionu,
  • 250 g filetu z indyka,
  • 100 ml białego wina,
  • 5 pieczarek. 

Wykonanie: Na patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Dodać ryż i dusić 5 minut. Zalać winem i poczekać, aż całkowicie odparuje. Wlać szklankę bulionu i dodać mięso pokrojone w kostkę. Poczekać, aż bulion odparuje, następnie zalać drugą szklanką, dodać posiekaną botwinkę z pokrojonymi w kostkę burakami i plasterki pieczarek. Dusić, aż warzywa i mięso będą miękkie, a ryż napęcznieje. Gdy risotto będzie gotowe, dodać parmezan, przyprawy i wymieszać. 

image

Risotto z botwinką i indykiem 

FOTO: Marek Kalinowski

Tarta orkiszowa z botwinką

Składniki na ciasto: 

  • 50 g masła,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 łyżki zimnej wody. 

Składniki na farsz: 

  • 200 g twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 100 g sera mascarpone,
  • 5 jajek,
  • 300 g boczku,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku. 

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać i podpiekać 15 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (odlać wytopiony tłuszcz). Dodać posiekaną w kostkę cebulę i razem podsmażać. Twaróg utrzeć mikserem z jajkami i serem mascarpone. Dodać starty żółty ser, posiekaną botwinkę z buraczkami, przeciśnięty przez praskę czos­nek, sól, pieprz oraz obsmażone boczek z cebulką. Całość wymieszać i wylać na podpieczone ciasto. Piec 35–40 minut w temperaturze 180°C, aż masa się zetnie. 

image

Tarta orkiszowa z botwinką

FOTO: Marek Kalinowski

Oprac. Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 00:30