StoryEditorZdrowie

Przy smażonym serze o zdrowych dietach

29.03.2019., 21:03h
Lokalny produkt może być nie tylko inspiracją kulinarną, ale i pretekstem do naukowych dyskusji o tym, co nam w diecie służy. Taką wiedzę zaserwowano nam podczas konferencji w poznańskim centrum biznesowym Concordia Design. Spotkanie zorganizowała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Czarnkowa.
Od jakiegoś czasu zapraszana jestem na konferencje dotyczące produktów, które dla nas, dietetyków, były jeszcze kilka lat temu „dystansujące”. Tematem tej konferencji są bardzo wdzięczne produkty, za którymi codziennie w mojej pracy jako dietetyk stoję murem – powiedziała, rozpoczynając spotkanie prowadząca je Agnieszka Piskała, certyfikowany diet coach i właścicielka Instytutu Nutrition Lab w Warszawie.

Ser z czystą etykietą

Bohaterami spotkania były dwa produkty OSM Czarnków: ser smażony i masło extra. Nikt nie może wiedzieć o nich więcej niż Zofia Just, prezes OSM Czarnków.

Ser smażony wielkopolski i masło extra z Czarnkowa to tradycja i historia. Oba produkty zdobyły znaki unijne. Ser ma chronione oznaczenie geograficzne od 2011 roku, masło – prestiżowy certyfikat „Jakość tradycja”. Ale żeby produkt mógł znaleźć się w tym programie, bardzo dobry jakościowo musi być surowiec. Takie jest pozyskiwane przez nas mleko. Produkcja sera smażonego też ma swoje obostrzenia – czas od momentu udoju do dostawy to około 6 dni. Produkt musi przejść fazę gliwienia i w żaden sposób jej nie przyspieszamy. To produkt naturalny, tra...
Pozostało 75% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 15:54