StoryEditorZdrowie

Właściwości zdrowotne i zastosowanie mięty z przydomowego ogródka

11.06.2021., 16:06h
Mięta to powszechnie znane zioło, cenione za swe właściwości lecznicze. Znalazła zastosowanie w medycynie, a walory smakowe często wykorzystywane są również w kuchni. Jakie właściwości ma mięta i na co pomaga?

Odmiany mięty mogą się ze sobą krzyżować

Mięta to naprawdę nieprzewidywalna roślina. Jeśli poczuje się dobrze, to zarośnie ogród jak chwast, zaś w innych ogródka nie przyjmie się wcale. Najlepszym sposobem jest uprawianie mięty w zakopanych pojemnikach, by mieć kontrolę nad jej rozrastaniem się. Mięta nie ma szczególnych wymagań dotyczących pielęgnacji. Właściwie musimy tylko pamiętać o jej regularnym podlewaniu.

Pielęgnacja mięty polega na ich przerywaniu lub sadzeniu co 30 cm. Ograniczenie nadmiernego rozrostu możliwe jest poprzez wysadzanie sadzonek do doniczek lub plastikowych toreb. Odmiany mięty mogą się ze sobą krzyżować, więc aby temu zapobiec, obrywa się kwiaty. Wśród chorób atakujących ten rodzaj ziół, szczególnie niebezpieczna jest rdza miętowa. Porażone rośliny należy wykopać i spalić.

Mięta dobra do herbaty jak i potraw

Liście świeżej mięty znakomicie komponują się z jagnięciną, rybami, drobiem czy warzywami takimi jak groch, ziemniaki i marchew. Mięta również dobrze łączy się z zielonymi bądź owocowymi sałatkami czy napojami w rodzaju ponczu i herbaty. Dwa najlepiej znane drinki z użyciem mięty to miętowy julep (pochodzi z południa USA) i Kubańskie Mojito – najważniejszym składnikiem obu jest mięta, która nadaje im lodowaty posmak. Mietę w celu podawania do ice-tea można zamrozić w kostkach lodu. Roślinę można również przechowywać w formie zasuszonej czy zakonserwowanej w occie.

Miętowa herbata jest łatwa w przygotowaniu. Odetnij 3-4 łodygi mięty, każda około 15-20 cm długości wraz z liśćmi. Przemyj je by usunąć kurz z zewnątrz. Umieść je w dzbanku lub czajniku i zalej wrzątkiem. Po około 10 minutach usuń liście łyżeczką o długiej rączce. Posłódź w razie potrzeby i pij ją na gorąco lub do wystudzonego naparu dodaj lód. Przechowuj w lodówce by cieszyć się miętą przez kilka dni. Możesz również dodać łodygi mięty do dzbanka wraz z torebkami herbaty. Usuń miętę w momencie usuwania torebek. Do herbaty możesz dodać miodu, cytryny czy czegokolwiek zażyczy sobie Twoja rodzina.

Właściwości zdrowotne mięty

Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból. Jest niezastąpiona w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. To wszystko dzięki zawartości mentolu, obecnego w liściach mięty, który ogranicza wydzielanie żółci.
 
W przypadku problemów z układem pokarmowym najlepiej sprawdza się napar z liści i łodyg mięty, którą nawet profilaktycznie warto spożywać po dużych i ciężkostrawnych daniach.

Jednak z uwagi na pobudzanie do pracy układu pokarmowego, mięta może prowadzić też do zgagi, tak więc mięta na żołądek nie zawsze działa tylko pozytywnie i należy na ten fakt uważać.

Przetwory z mięty pieprzowej mogą być stosowane w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, a także w lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci.

Oprócz korzystnego działania na układ pokarmowy napar z mięty działa także uspokajająco. Wypicie gorącej herbaty przed snem ukoi nerwy, uspokoi i pomoże zasnąć.
 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 07:48