Choć tureccy pasterze z radością zamieniali mleko w cierpki, smaczny jogurt już 3000 lat przed naszą erą, dopiero biegunka króla francuskiego sprowadziła jogurt na Zachód.
StoryEditorProzdrowotne właściwości jogurtu

Jogurt wyleczył króla Francji. Dlaczego warto go jeść?

07.01.2024., 09:00h
Każdy jogurt zaczyna swoje życie w ten sam sposób: mleko jest podgrzewane, schładzane i pozostawiane do fermentacji. Proces przekształcania zwykłego jogurtu w gęstszą, bardziej kremową odmianę grecką jest zaskakująco prosty. Gdy producenci odcedzą jogurt, aby spłynęła serwatka, pozostaje jogurt grecki.

Filiżnka jagurtu zapewnia 20% zalecanego dziennego zapotrzebowania na białko. Co jeszcze warto wiedzieć o jogurcie?

Ten produkt jest gęstszy zarówno pod względem tekstury, jak i wartości odżywczych, niż jego poprzednik, zawiera prawie dwukrotnie więcej białka, ale też trzykrotnie więcej tłuszczów nasyconych. Zawiera także o połowę mniej sodu i węglowodanów niż zwykły jogurt. Jednak termin "jogurt grecki" nie jest w żaden sposób regulowany. Bywa, że jest sztucznie zagęszczany np. żelatyną.

Pojedyncza filiżanka jogurtu może zawierać białko – średnio około 10 gramów w 226-gramowej porcji. To około dwadzieścia procent zalecanego dziennego spożycia białka dla przeciętnej osoby dorosłej.

W hinduizmie "panchamrita" – zbitka sanskryckich słów oznaczających "pięć" i "nektar nieśmiertelności" – to słodki napój sporządzony z pięciu składników: miodu, cukru, mleka, jogurtu i klarowanego masła. W wielowiekowej recepturze na tę ambrozję jogurt symbolizuje siłę i dobrobyt.

Choć tureccy pasterze z radością zamieniali mleko w cierpki, smaczny jogurt już 3000 lat przed naszą erą, dopiero biegunka króla francuskiego sprowadziła jogurt na Zachód. Kiedy w 1542 roku Franciszek I cierpiał na nawracające dolegliwości żołądkowo-jelitowe, najlepsi francuscy lekarze nie mogli znaleźć sposobu, aby mu pomóc. Sulejman Wspaniały, sułtan Imperium Osmańskiego i sojusznik Francji, wysłał jednego ze swoich lekarzy z cudownym lekarstwem: jogurtem.

image

Pojedyncza filiżanka jogurtu może zawierać białko – średnio około 10 gramów w 226-gramowej porcji. To około dwadzieścia procent zalecanego dziennego spożycia białka. Co jeszcze warto wiedzieć o jogurcie?

FOTO:

Odżywia skórę, leczy trądzik, pomaga radzić sobie ze stresem

Szukasz taniej alternatywy dla luksusowego zabiegu pielęgnacyjnego, wypróbuj maskę na twarz z czystego jogurtu naturalnego. Obecny w nim kwas mlekowy jest naturalnym chemicznym środkiem złuszczającym, który wspomaga wymianę martwych komórek skóry, zawarty w nim cynk może łagodzić trądzik i stany zapalne skóry, a wapń ułatwi odnowę skóry.

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Wirginii odkryli, że bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w sfermentowanej żywności, takiej jak jogurt, pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem i mogą zapobiegać depresji. Mamy nadzieję przekształcić to odkrycie w metodę zapobiegania stanom granicznym i zaburzeniom psychicznym.

Nasze odkrycie rzuca światło na to, jak bakterie Lactobacillus, żyjące w jelitach, wpływają na zaburzenia nastroju poprzez dostrojenie ludzkiego układu odpornościowego – wyjaśnia Alban Gauthier z Wydziału Neurobiologii Uniwersytetu Wirginii, główny autor badania.

Jak obecność pałeczek kwasu mlekowego w jelitach wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?

Jelito ludzkie jest domem dla niezliczonych bakterii, grzybów i wirusów. Więcej mikroorganizmów żyje w i na człowieku niż jest komórek w organizmie. Im bardziej naukowcy badają te mikroorganizmy, ich wpływ na procesy fizjologiczne i wzajemne interakcje, tym jaśniejszy staje się wniosek, że mają one kluczowe znaczenie dla zdrowia układu odpornościowego, zdrowia psychicznego i wielu innych aspektów dobrostanu człowieka. Mikrobiota – tak nazywa się zbiorowość tych mikroorganizmów – może cierpieć z powodu bolesnych schorzeń, złego odżywiania i innych okoliczności, co staje się przyczyną chorób człowieka, w tym raka.

Poprzednie próby manipulowania florą jelitową za pomocą pożytecznych bakterii, zwanych probiotykami, przyniosły mieszane rezultaty. Większość problemów leży w samej złożoności mikrobiomu. Szacuje się, że w każdym z nas żyje 39 bilionów mikroorganizmów, więc próba zrozumienia, co robi konkretna bakteria lub grzyb, a tym bardziej, w jaki sposób wchodzi w interakcję z innymi mikroorganizmami i żywicielem, może przypominać próbę policzenia ziarenek piasku na plaży.

Gauthier i jego zespół przyjęli innowacyjne podejście do badania konkretnych pałeczek kwasu mlekowego.

Z naszych poprzednich badań wiedzieliśmy, że Lactobacillus działa dobroczynnie w leczeniu zaburzeń nastroju i umiera, gdy organizm jest w stresie, ale przyczyny leżące u jego podstaw pozostają niejasne, głównie ze względu na wyzwania techniczne związane z badaniem mikrobiomu – mówi naukowiec.

image

Choć tureccy pasterze z radością zamieniali mleko w cierpki, smaczny jogurt już 3000 lat przed naszą erą, dopiero biegunka króla francuskiego sprowadziła jogurt na Zachód.

FOTO:

Naukowcy postanowili kontynuować badania nad depresją, wykorzystując zestaw bakterii znany jako zmodyfikowana flora Schedlera, która obejmuje dwa szczepy Lactobacillus i sześć innych szczepów bakteryjnych. Dzięki temu rzadko wykorzystywanemu zestawowi bakterii zespołowi udało się wyhodować dwa szczepy myszy – jeden z pałeczkami kwasu mlekowego, a drugi – bez, i to bez stosowania antybiotyków.

Badacze byli w stanie dokładnie wyjaśnić, w jaki sposób pałeczki kwasu mlekowego wpływają na zachowanie i w jaki sposób brak bakterii może nasilać stany lękowe u myszy. Naukowcy odkryli, że Lactobaccillacea utrzymuje poziom mediatora immunologicznego zwanego interferonem gamma, który reguluje reakcję organizmu na stres i pomaga zapobiegać chorobie, w tym wypadku depresji.

Uzbrojeni w te informacje naukowcy są gotowi opracować nowe sposoby zapobiegania i leczenia zaburzeń psychicznych, w których ważną rolę odgrywają pałeczki kwasu mlekowego. Na przykład, pacjenci cierpiący na depresję (lub zagrożeni nią) będą mogli przyjmować specjalnie opracowane suplementy probiotyczne, które optymalizują poziom korzystnych pałeczek kwasu mlekowego.

Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 08:59