W jaki sposób rolnicy mogą czerpać z nowych trendów w turystyce? Rozmowa z Hubertem Gonerą Podcast
StoryEditor

Turysta może chcieć pielić ogród rolnika! O nowych trendach w turystyce w rozmowie z Hubertem Gonerą [wywiad]

06.07.2025., 13:31h

Rolnictwo i turystyka świetnie się uzupełniają. W jaki sposób rolnicy mogą korzystać z nowych trendów, by móc zwiększyć swoje dochody? Zapraszamy do obejrzenia rozmowy z ekspertem – Hubertem Gonerą. ​

Wycieczki po gospodarstwie, warsztaty kulinarne, degustacje, sezonowe restauracje, a nawet wspólne pielenie ogródka. To tylko początek... Warto poznać sposoby na to, w jaki sposób wykorzystać potencjał turystyki i turystyki kulinarnej w kontekście rolnictwa.

Zapraszamy do wysłuchania i obejrzenia rozmowy z Hubertem Gonerą:

Hubert Gonera to praktyk i przedsiębiorca, od 2007 roku prowadzi firmę landbrand specjalizującą się w promocji miejsc, żywności oraz w turystyce kulinarnej. Jest twórcą pierwszych w Polsce szlaków i produktów turystyki kulinarnej, między innymi: w Gdyni, Gdańsku, Białymstoku, Poznaniu, Pomorskie Culinarny Prestige, Podlaskie Smaki. Hubert Gonera tworzył Plan Promocji Polskiej Turystyki Kulinarnej dla Polskiej Organizacji Turystycznej. Jest także Ambasadorem Światowego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej w Polsce (World Food Travel Association) i członkiem stowarzyszenia Polska Ekologia. Hubert Gonera  to współpomysłodawca projektu BASCIL. W zeszłym roku opracował raport o stanie gospodarki turystycznej dla Ministerstwa Sportu i Turystyki. Pracuje także nad książką nt. turystyki kulinarnej, która ukaże się w 2026 roku. Prywatnie jest związany z turystyką wiejską poprzez Retrodom – agroturystykę rodziców i wspólnie z żoną Paulą tworzy koncept slowcabin.

Tematy poruszane podczas rozmowy:

  • Co może połączyć turystykę i obszary wiejskie? Jaki jest ich wspólny mianownik?  
  • Jakie są najnowsze trendy w turystyce, które czerpią z rolnictwa?
  • Czy znalazło się miejsce dla wsi i rolnictwa w kontekście strategii turystyki kulinarnej tworzonej dla Ministerstwa Turystyki?
  • Czym jest turystyka regeneratywna i jak rolnicy mogą z niej korzystać?
  • Jakie są przykłady gospodarstw, które skorzystały z turystyki kulinarnej? Jak to odbywa się w praktyce?
  • Co najlepiej sprzedaje się w kontekście turystyki kulinarnej? Na co warto postawić?

Zobacz także: Sołtyski w Polsce. Czy wciąż mają trudniej? Rozmowa z Grażyną Jałgos-Dębską [WIDEO]​]

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 18:50