StoryEditorWiadomości rolnicze

Będziemy jeść więcej mięsa

22.06.2015., 10:06h
Pokaźna nadwyżka mięsa i co za tym idzie jego niskie ceny wywołane brakiem możliwości eksportu na wschód spowodują jego większe spożycie w kraju - oceniają specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 

Jak podają eksperci Instytutu od początku 2015 roku ceny mięsa nadal spadają. W kwietniu, w stosunku do kwietnia 2014 roku, cena wieprzowiny była o 4,7 proc. niższa, a wołowiny o 0,8 proc.

 

Według analityków IERiGŻ, w wyniku trwających nadal trudności w eksporcie mięsa czerwonego oraz większej jego produkcji, w 2015 roku prawdopodobny jest dalszy, choć znacznie mniejszy niż w roku ubiegłym wzrost spożycia.

 

Spożycie wieprzowiny może zwiększyć się ok. 1 kg/osobę, a wołowiny o 0,1 kg/osobę.

 

Nadmiar mięsa zwiększy też jego ubój.

 

W całym roku możliwy jest dalszy 2-4 proc. wzrost uboju trzody chlewnej oraz bydła, a także większa o 4-6 proc. produkcja wędlin oraz konserw mięsnych. (PAP)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 11:57