StoryEditorŚwinie

Co zagraża prawidłowemu wzrostowi prosiąt?

03.11.2020., 09:11h
Jakość białka, czyli wzajemny stosunek występujących w nim aminokwasów, jest czynnikiem decydującym o wartości biologicznej białka w paszy i wynikach produkcyjnych zwierząt. Odpowiedni udział aminokwasów niezbędnych, a szczególnie limitujących, jak lizyna, metionina, treonina i tryptofan, gwarantuje właściwe wykorzystanie pozostałych aminokwasów w paszy.
Zapotrzebowanie zwierząt na poszczególne aminokwasy zmienia się w różnych okresach życia. Świnie wykazują znaczne zapotrzebowanie na treoninę, która jest drugim pod względem ilości aminokwasem limitującym. Białko zbóż – podstawowego komponentu mieszanek dla trzody chlewnej – jest stosunkowo ubogie w treoninę, a dodatkowo wykorzystanie tego aminokwasu może być uzależnione od zawartości w paszy aminokwasów endogennych, dlatego sposobem na poprawę wykorzystania treoniny może być zwiększenie ilości białka w paszy lub suplementacja aminokwasami krystalicznymi.

W wielu roślinach treonina i tryptofan są trawione na poziomie na tyle niskim, że przy braku suplementacji w paszy występuje duży ich niedobór prowadzący do zatrzymania syntezy białka. Bardzo ważnym problemem jest także przyswajanie aminokwasów. Badania wykazały, że przy stosowaniu wysokobiałkowej diety tryptofan słabo się wchłania. Duża cząsteczka tego aminokwasu może przedostać się przez ściany jelit jedynie pod warunkiem obecności węglowodanów w pożywieniu. W przypadku diet bezcukrowych, braku witaminy B6, magnezu i niacyny organizm nie wchłania tryptofanu.

Udowodni...
Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 01:03