StoryEditorBydło mięsne

Hipertrofia u bydła mięsnego - czy to się opłaca?

19.04.2019., 16:04h
Hipertrofia mięśni ma podłoże genetyczne i jest określana jako dwupośladkowość oraz podwójne umięśnienie. Nazwy te nie są ścisłe, ponieważ w tym przypadku nie następuje podwojenie liczby włókien mięśniowych. Jednak wynikają one z wyglądu zwierząt i wrażenia podwójnej budowy mięśnia pośladkowego. Tak naprawdę wygląd zwierząt z hipertrofią mięśni związany jest, ze wzrostem wielkości włókien mięśniowych oraz z powiększeniem objętości tkanki mięśniowej w wyniku zwiększenia liczby komórek.

Rasy, u których występuje hipertrofia

Zjawisko hipertrofii mięśni wśród bydła najbardziej rozpowszechnione jest u rasy belgijskiej błękitno-białej (bbb). Innymi rasami mięsnymi, u których występuje podwójne umięśnienie są blonde d’Aquitaine, limousine, piemontese, marchigiana oraz angus czerwony.

Obniżona płodność

Występowanie dwupośladkowości u bydła ma swoje wady i zalety. Wadą są m.in. problemy związane z rozrodem. Słabo wyrażone libido, przypadki niedorozwoju zewnętrznych narządów płciowych, a także opóźniona dojrzałość płciowa, skutkują obniżoną płodnością u tych osobników. U krów hipertroficznych w porównaniu z krowami normalnie umięśnionymi, częściej dochodzi także do poronień. Duże rozmiary cielęcia, a także drobniejszy szkielet i częste zwężenie obręczy miednicy u krów z podwójnym umięśnieniem prowadzą do wystąpienia problemów związanych z porodem, które określa się mianem morfologicznej nierównowagi mateczno-płodowej podczas cielenia się. Dodatkowo, problemy z porodem mogą być potęgowane poprzez nieprzyjmowanie przez krowę prawidłowej pozycji w czasie parć porodowych.

Mniej mleka

W prz...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 07:21