StoryEditorBydło mięsne

Jak zarobić na bydle mięsnym? Zdradzamy sposób rolnika z Mazur

08.05.2020., 16:05h
Kiedyś gospodarstwo w Lipowej Górze specjalizowało się w produkcji mleka. Zwiększające się pogłowie, a wraz z nim coraz większa pracochłonność produkcji przy niedostatecznej ilości rąk do pracy sprawiły, że w 2009 roku Lech Pawłowski zdecydował się przejść na bydło mięsne.

Jak uzyskać cielęcinę rose veal?

Od początku planowałem, że zajmę się hodowlą bydła rasy limousine, głównie dlatego, że jest to najbardziej rozpowszechniona u nas rasa i nie było problemu ze zbytem. Zwierzęta mają wysoki udział mięsa i najcenniejszych wyrębów w tuszy, a co najważniejsze, tusze są nieotłuszczone – wylicza rozmówca, który na początku zaczął kupować cielęta i odpajać je stosując tzw. metodą różaną (rose veal), uzyskując cielęcinę różaną. System ten odbywał się przy współpracy z Holendrami i w oparciu o ich preparaty mlekozastępcze. Po odpojeniu preparatami zwierzęta otrzymywały „do woli” dawkę pokarmową opartą głównie na kiszonce z kukurydzy.

Odpajaliśmy sztuki będące krzyżówkami rasy hf z rasami mięsnymi, dzięki temu wykorzystywałem cielęta krów mlecznych nieprzeznaczonych do dalszej hodowli w kierunku użytkowym. Cielęta odpajane i opasane metodą holenderską miały różowe mięso, bo nie było ograniczeń co do poziomu żelaza w dawce pokarmowej. Mięso odznaczało się wysokimi walorami smakowymi i kulinarnymi przy bardzo krótkiej obróbce termicznej – wylicza Lech Pawłowski. –...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. październik 2024 11:12