StoryEditorŚwinie

Jakie są zalety fermentacji pasz dla świń?

01.12.2020., 13:12h
W ostatnich latach fermentacja paszy bądź surowców wykorzystywanych w żywieniu trzody chlewnej ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie i układ pokarmowy stała się przedmiotem zainteresowania specjalistów z zakresu żywienia świń. Fermentacja mlekowa wzbogaca surowce w pożyteczne mikroorganizmy, na przykład kultury bakterii Lactobacillus, oraz wytworzone przez nie substancje aktywne, co ogranicza biegunki u prosiąt odsadzonych.
Fermentowane produkty znajdują coraz częstsze zastosowanie w żywieniu trzody chlewnej. Fermentacja to proces, w którym powstaje kwas mlekowy, który pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia jelit. Nie tylko więc probiotyki dodawane do pasz wpływają znacząco na zdrowotność świń, ale również te wytworzone w czasie fermentacji.

Nowoczesne systemy żywienia świń na mokro umożliwiają poddanie paszy wstępnej fermentacji. W tym celu pasza pełnoporcjowa gromadzona jest w zbiorniku, w którym temperatura wynosi około 20°C, jest rozcieńczana wodą lub produktami odpadowymi wraz z dodatkiem szczepów bakterii kwasu mlekowego. Pasza sfermentowana w sposób kontrolowany ma niskie pH, dzięki czemu redukuje w istotnym stopniu patogeny, takie jak Salmonella czy Escherichia coli. Tym samym poprawia status zdrowotny stada, a co za tym idzie rzadziej konieczne są interwencje weterynaryjne. Proces fermentacji można jednak wykorzystać nie tylko w żywieniu świń na mokro. Na rynku zaczynają pojawiać się fermentowane komponenty białkowe w formie suchej. Badania pokazują, że zboża poddane fermentacji także wykazują większą wartość odżywczą.

Warto postawić na ferme...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 00:56