Zboża należą do głównych komponentów mieszanek pełnoporcjowych dla świń. Rolnicy przygotowując pasze samodzielnie, chcą zaoszczędzić na kosztach żywienia, wykorzystując do tego celu ziarno z własnych pól. Szukają przy tym zboża, które dobrze plonuje i daje ziarno wysokiej jakości.
Marek Śmidowicz z Sokolnik w powiecie wrzesińskim produkuje trzodę chlewną w cyklu otwartym i sam wytwarza pasze dla zwierząt. Od prawie 10 lat wstawia warchlaki do tuczu. Choć wcześniej utrzymywał też maciory. Doszedł nawet do pogłowia 100 loch w gospodarstwie i prowadził hodowlę zarodową trzody chlewnej. Ostatecznie jednak zrezygnował ze stada podstawowego. Stopniowo modernizował chlewnie. Ostatnia, na 750 stanowisk w tuczu, powstała w 2001 roku. Po modernizacjach i budowie nowej chlewni aktualnie w budynkach jest miejsce dla 1500 zwierząt.
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 38/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.