![Widok bydła rasy salers to rzadkość, a szkoda, bo to piękne zwierzęta wyróżniające się długimi, jasnymi rogami oraz jednolitym ciemnobrązowym umaszczeniem przechodzącym w czerwonomahoniowe](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2024/07/11/o_543807_1280.webp)
Nowe rynki otwierają się na polską wołowinę
To bardzo dobra wiadomość dla polskich producentów wołowiny. Po intensywnych rozmowach służby weterynaryjne Wietnamu zatwierdziły wzór świadectwa dla mięsa wołowego i produktów z wołowiny eksportowanych z Polski do Wietnamu. Przed jego zatwierdzeniem, wietnamskie służby weterynaryjne wizytowały polskie hodowle bydła mięsnego, w tym rolnika Jacka Klimzy oraz zakłady zajmujące się przetwórstwem krajowej wołowiny.
Przypomnijmy, że w lipcu br. strona wietnamska potwierdziła możliwość stosowania nowego świadectwa zdrowia dla mięsa drobiowego i jego produktów eksportowanych z naszego kraju do Wietnamu, rozszerzając możliwości eksportowe o mięso kaczek i gęsi.
Wietnam ważnym rynkiem zbytu dla polskiej żywności
- Wietnam jest jednym z najbardziej perspektywicznych rynków w zakresie współpracy rolnej. Obecnie jest głównym odbiorcą polskich towarów rolno-spożywczych wśród państw z Azji Południowo-Wschodniej - informuje resort rolnictwa.
Zeszłoroczna wartość polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych do Wietnamu opiewała na 154,4 mln euro. Głównymi produktami, które eksportowaliśmy na tamtejszy rynek były mąki, grysiki, granulki z mięsa i podrobów oraz ryb, mięso rybie, mięso i jadalne podroby z drobiu.