StoryEditorBydło mięsne

Pędy sosny na trawienie i odporność

14.02.2018., 17:02h
Od 9 lat zajmuje się chowem matek mięsnych rasy limousine i ma dwie rady dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować pójść w tym kierunku. Artur Małetka, bo o nim mowa, uważa, że fundamenty muszą być najmocniejsze, dlatego dobry start zapewni tylko wysokiej jakości czystorasowy materiał hodowlany. Ponadto krótkie ruje u krów, wymuszają obecność w stadzie, nawet tym małym, buhaja co jego zdaniem jest wygodne, opłacalne, a nawet konieczne.
Gospodarz wraz ze swoim ojcem Stanisławem, który w przeszłości utrzymywał bydło mleczne są wiernymi Czytelnikami „Tygodnika Poradnika Rolniczego”. – Cenimy TPR za porady prawne oraz uczymy się z niego jak żywić nasze bydło – podkreślił Artur Małetka dodając, że wprowadza również własne rozwiązania, a nawet innowacje, a na takie miano na pewno zasługuje wzbogacenie diety krów w pędy sosny, które, zdaniem rolnika, bardzo dobrze wpływają na poprawę trawienia oraz wzrost odporności. Faktycznie, krowy w tym stadzie odznaczają się zdrowotnością i długowiecznością. Najstarsza z nich ma już ponad 20 lat. Nadal dopuszczana jest do rozrodu, ponieważ rodzi cielęta o bardzo dobrym pokroju i przyrostach.

Hodowca nigdy nie zdecydowałby się na podawanie pędów sosny bydłu mlecznemu, które by nawet nie spojrzało na taką strawę, ale widząc, że jego krowy chętnie zgryzają gorszej jakości oraz dzikie trawy, zioła, a nawet liście i młode gałęzie wierzby, pokusił się o taki eksperyment, który, jak zapewnia dał bardzo dobre rezultaty.




Paśnik po swojemu

Jak zaznaczył rolnik, bydło mięsne w jego przypadku ma sens, gdyż dookoła gospodarstwa rozciągają się liczne łąki i pastwiska, z których dużą część udało mu się wydzierżawić. Swoje ziemie również przeznaczył pod użytki zielone. Wiosną, latem i jesienią podstawę żywienia stanowi wypas oparty na kwaterach wygrodzonych pastuchem elektrycznym. Gdy odrosty runi są słabsze, to potrzebne jest dokarmianie sianem lub sianokiszonką, będącymi głównymi paszami w okresie zimowym. Do tego celu pomocny jest paśnik własnej konstrukcji, jak i wykonania, do którego mieści się balot sianokiszonki (ewentualnie siana), a ma do niego dostęp na raz 12 krów. To co go wyróżnia, to podłoga z blachy na wysokości 30 cm, tak aby odizolować paszę od ziemi.



  • - Niestraszny im śnieg i mróz, nawet zimą krowy wolą przebywać na świezym powietrzu niż w budynkach inwentarskich. Gdybyśmy ich nie naganiali, to nie wróciłyby na noc - powiedział Artur Małetka
Rocznie rolnicy gromadzą ok. 400 balotów siana i sianokiszonki za pomocą własnej prasy Sipma. Krowom wystarczają pasze objętościowe i lizawki solne w kolorze czerwonym wzbogacone o minerały, zaś cielęta jak i odsadki otrzymują pasze treściwe w postaci: otrąb, śrut zbożowych i kiszonego ziarna kukurydzy.

Rekordowy mięśniak

Jeden z najlepiej przyrastających buhajków w stadzie ma 10 miesięcy i waży ok. 550 kg. Nie tylko żywienie miało wpływ na tak dobre przyrosty, ale także dobra genetyka zarówno ze strony ojca, jak i matki. Dlatego każdy nowo zakupiony buhaj kryjący, a jest wymieniany co 2 lata, musi mieć dobrą budowę, jak i pochodzenie.



  • 10 - miesięczny buhajek waży ok. 550 kg i jest to rekordowy wynik w tym stadzie
Gdy kupujemy nowego rozpłodnika to nie tylko zwracamy uwagę na jego wygląd, ale także na budowę ojca, który zazwyczaj jest w stadzie. Kupujemy roczne buhajki do krycia. Ostatnio zakupiliśmy takiego właśnie spod Białej Podlaskiej ze stada pod oceną. Sami nie prowadzimy oceny użytkowości mięsnej, ale posiadamy tylko bydło czystorasowe – wyjaśnił Artur Małetka.
Krowy cielą się przez cały rok. Nie ma problemów z porodami, na co duży wpływ ma żywienie oparte o pasze objętościowe nie prowadzące do zbytniego zatuczenia mamek.



  • Krowy bardzo chętnie zgryzają pędy sosny, zwłaszcza w okresie zimy
Artur Małetka został uhonorowany przez wójta gminy Sadowne na gminno-parafialnych dożynkach za propagowanie hodowli bydła mięsnego. Uważa, że obecne ceny żywca wołowego, jak i materiału hodowlanego są satysfakcjonujące. Jedynie obawia się powrotu zakazu uboju rytualnego, co znów pogrążyłoby branżę na kilka lat.

Andrzej Rutkowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 15:32