StoryEditorWiadomości rolnicze

Przechowywanie mięsa ruszy w grudniu

05.10.2015., 13:10h
Nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie najprawdopodobniej uruchomiony dopiero w grudniu, ze względu na spodziewany wzrost podaży mięsa w okresie przedświątecznym. Nie podano jednak konkretnej daty rozpoczęcia przyznawania dopłat. Niewykluczone, że przesunie się ona nawet jeszcze na początek 2016 roku. Ostatnie dane wskazują bowiem na wzrost cen żywca wieprzowego w krajach, które są największymi producentami w Unii Europejskiej, a więc w Holandii, Danii, Polsce, Belgii i Niemczech.

Komisja Europejska zadecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE, które odbyło się w połowie września. Rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo. Główni producenci – Belgia, Francja, Dania i Holandia – ubiegają się o objęcie dopłatami również tłuszczu, podrobów i nóżek wieprzowych.

Zwiększono także o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów większych ilości produktów niż podczas wsparcia, które uruchomiono w marcu bieżącego roku. Wówczas Komisja wprowadziła dopłaty na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofano wtedy 64 tys. ton wieprzowiny. Najwięcej mięsa wprowadziły do magazynów Dania (24%), Hiszpania (22%), Niemcy (13%), Polska (12%) i Włochy (9%).

 

Komisja nie zamierza wprowadzać pułapu dla wieprzowiny, lecz chce na bieżąco monitorować sytuację i oceniać wpływ dopłat na rynek i na tej podstawie określić właściwy moment zakończenia stosowania mechanizmu.ds

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 02:14