StoryEditorŻywienie świń

Stosowanie probiotyków zmniejsza odór w chlewni

05.09.2022., 07:09h
Do poprawy jakości powietrza w chlewni i zmniejszenia stężenia szkodliwych gazów może być wykorzystywana nie tylko sprawnie działająca wentylacja. Również poprzez żywienie możemy ograniczać ten uciążliwy problem. 

Gdy wentylacja chlewni nie wystarcza by pozbyć się odoru

Świnie wydzielają między innymi amoniak i siarkowodór, które działają drażniąco, dlatego konieczna jest dobra wymiana powietrza. Czasami to jednak nie wystarcza, więc rolnicy próbują innych rozwiązań. Jednym z nich jest stosowanie specjalnych dodatków do paszy. Są to najczęściej preparaty zawierające kompleksy pożytecznych mikroorganizmów łączących w sobie szczepy bakterii tlenowych i beztlenowych.

Najlepsze efekty uzyskuje się, stosując je na wielu płaszczyznach, a więc nie tylko do paszy czy wody, ale także do uzdatniania gnojowicy i obornika, ale można też stosować tylko niektóre elementy tego systemu. Probiotyki dodawane do paszy dla zwierząt zawierają najczęściej bakterie kwasu mlekowego, które spowalniają rozwój bakterii chorobotwórczych i przyspieszają biodegradację substancji organicznych.

Czym są probiotyki dla świń i jak działają?

Probiotyki to produkty zawierające żywe lub martwe mikroorganizmy oraz dostarczane przez nie substancje, które przyczyniają się do stabilizacji populacji mikroorganizmów i aktywności enzymatycznej w przewodzie pokarmowym, przez co wywier...

Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 08:30