Jak drobna powinna być pasza dla dorosłych świń i prosiąt?
Śruta dla świń powinna być drobna, ale nie pylista, gdyż zwierzęta gorzej trawią paszę miałką, a poza tym uszkadza ona śluzówkę przełyku i żołądka.
Samo śrutowanie zbóż używanych do wytworzenia pasz dla prosiąt nie jest wystarczające dla dobrego trawienia skrobi. Dlatego do mieszanek typu prestarter, szczególnie na okres odsadzenia, lepsze jest zboże obrabiane hydrotermicznie. Przeprowadza się to przy użyciu takich urządzeń, jak ekstruder, ekspander lub mikronizator.
Ingerencja w strukturę surowca poprawia jego strawność i wykorzystanie. Na rynku dostępne są zboża lub śruty białkowe w postaci ekstrudowanej lub ekspandowanej. Jednak częściej takie mieszanki powstają w wytwórniach pasz.
Czytaj więcej: Enzymy poprawią strawność paszy dla świń
Granulacja zwiększa pobranie paszy przez prosięta
Dobrze, gdy mieszanki dla prosiąt są granulowane, gdyż zwiększa to pobranie paszy. Granulacja polega na przetłaczaniu pasz przez matrycę przy dodatku 4–5% pary wodnej w temperaturze 70–80°C. Otrzymany granulat o wilgotności 15–16% jest paszą jednorodną, zwartą, może też być dłużej przechowywany, ma lepszą smakowitość i jakość na skutek eliminacji szkodliwych mikroorganizmów.
Zabieg ten korzystnie wpływa na wyniki odchowu, pod warunkiem że granule łatwo się rozpadają na drobiny wielkości kaszy, co ułatwia pobieranie i trawienie paszy. Granule zbyt trwałe i zbyt twarde mogą niekorzystnie wpływać na błonę śluzową żołądka prosiąt.
Dominika Stancelewska