Uprawa soi na polskich polach nie jest wystarczająca
Największym zakładem przetwórstwa soi w Polsce jest Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) w Osieku k. Brodnicy. Został uruchomiony w 2018 roku w celu przetwarzania rzepaku oraz soi i rozbudowany w 2022 roku. Obecnie moce przerobowe zakładu wynoszą około 400 tys. ton. Tymczasem uprawa soi na polskich polach nadal nie jest wystarczająca, by pokryć zapotrzebowanie. Szacuje się, że w Polsce w minionym sezonie zebrano 210 tys. ton soi.
W związku z tym, ZUBR wykorzystuje moce przerobowe w przypadku soi tylko w 40%, a polskie nasiona stanowią tylko część przerobu, reszta jest importowana.
– W ostatnim sezonie zakupiliśmy 47 tys. ton polskiej niemodyfikowanej genetycznie soi. I choć jest duży progres w powierzchni upraw, bo zaczynaliśmy od 19 tys. ha,...
