W ekspanderze dochodzi do finalnej obróbki termicznej pod wysokim ciśnieniemDominika Stancelewska
StoryEditorZwierzęta

Jak ZUBR zamienia polską soję w paszę premium?

10.09.2025., 12:00h

Aby bezpiecznie i efektywnie wykorzystywać nasiona soi w paszach dla zwierząt, należy przed skarmieniem poddać je odpowiednim procesom technologicznym, takim jak ekstruzja czy ekspandowanie. Wysoka temperatura i ciśnienie podczas ekstruzji niszczą związki antyodżywcze, ale mogą też uszkodzić wartościowe białko. Podczas ekspandowania w atmosferze pary wodnej i w ściśle kontrolowanej, stosunkowo niskiej temperaturze, unika się ryzyka degradacji białka.

Uprawa soi na polskich polach nie jest wystarczająca

Największym zakładem przetwórstwa soi w Polsce jest Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) w Osieku k. Brodnicy. Został uruchomiony w 2018 roku w celu przetwarzania rzepaku oraz soi i rozbudowany w 2022 roku. Obecnie moce przerobowe zakładu wynoszą około 400 tys. ton. Tymczasem uprawa soi na polskich polach nadal nie jest wystarczająca, by pokryć zapotrzebowanie. Szacuje się, że w Polsce w minionym sezonie zebrano 210 tys. ton soi.

W związku z tym, ZUBR wykorzystuje moce przerobowe w przypadku soi tylko w 40%, a polskie nasiona stanowią tylko część przerobu, reszta jest importowana.

– W ostatnim sezonie zakupiliśmy 47 tys. ton polskiej niemodyfikowanej genetycznie soi. I choć jest duży progres w powierzchni upraw, bo zaczynaliśmy od 19 tys. ha,...

Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 22:46