Poprzez zrównoważenie mikrobioty układu pokarmowego loch możemy wpływać na lepszą produkcję mleka, profil mikroorganizmów u prosiąt i ich masę odsadzeniowąDominika Stancelewska
StoryEditorŻywienie loch

Poprawa jakości prosiąt zaczyna się od paszy dla lochy

08.07.2023., 14:00h
Kluczowym elementem dla rozwoju funkcji jelit prosiąt jest wczesne ustanowienie mikrobioty, która stymuluje dojrzewanie układu pokarmowego. Brak równowagi mikrobiologicznej jelit jest między innymi przyczyną stresu u prosiąt i pogorszenia zdrowia. Na rozwój korzystnej mikrobioty i zwiększenie odporności osesków ma wpływ to, co podajemy w paszy lochom.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak odpowiednim żywieniem lochy poprawić kondycję prosiąt i zredukowac u nich stres?
  • Jak zapewnić prosiętom odpowiednią mikrobiotę jelitową?
  • Jak żywić świne dobrze i opłacalnie?

Przez jelito lochy do lepszego zdrowia jej potomstwa

Odsadzenie to dla prosiąt trudny etap, podczas którego ważne są skutecznie działający układ odpornościowy, zrówno­ważona mikrobiota jelitowa oraz zdrowy i dobrze funkcjonujący organizm.

Poprawa jakości prosiąt zaczyna się jednak od lochy. Okazuje się, że środowisko mikrobiologiczne układu pokarmowego loch i lepsze warunki wyproszenia pomagają zmniejszyć poziom stresu u prosiąt i osiągnąć lepszą witalność oraz przeżywalność po urodzeniu. Bardziej dostosowany jest również profil drobnoustrojów i zdrowe jelita, a więc zmniejsza się ryzyko wystąpienia biegunki noworodków – mówiła Monika Wachowiak z firmy Lallemand podczas V Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie w Licheniu Starym zorganizowanym przez miesięcznik „Top Agrar Polska”.

Zdaniem prelegentki praca nad jakością prosiąt rozpoczyna się już podczas ciąży, czyli w fazie neonatalnej. W tym okresie m...

Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 12:26