Postbiotyki modulują mikrobiom jelitowy, który odgrywa kluczową rolę w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczychDominika Stancelewska
StoryEditorOdchów prosiąt bez strat

Postbiotyki, czyli produkty uboczne dobroczynnych bakterii. Jaki mają wpływ na prosięta?

06.11.2024., 14:00h

Do dodatków paszowych, które mogą pomóc w redukcji zużycia antybiotyków, należą produkty zawierające zarówno żywe, jak i inaktywowane pożyteczne bakterie, które mogą stanowić metodę zapobiegania rozwojowi chorób.

Prebiotyki i probiotyki - czym się różnią i jakie wykazują działanie?

Probiotyki i postbiotyki wpływają na zdrowie jelit, pomagają w zwalczaniu infekcji oraz wspierają odporność i wydajność zwierząt. Przywracają też równowagę mikrobiomu jelitowego, co jest kluczowym czynnikiem łagodzącym stres odsadzeniowy. Prebiotyki i probiotyki są powszechnie stosowane w żywieniu zwierząt. Produkty te łagodzą stany zapalne, poprawiają barierę jelitową, a także zapobiegają infekcjom bakteryjnym.

Prebiotyki to substancje stymulujące wzrost pożytecznych bakterii, natomiast probiotyki są żywymi mikroorganizmami wspomagającymi utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Zyskują na popularności zwłaszcza w związku z wycofaniem leczniczego tlenku cynku z pasz dla świń.

Bakterie probiotyczne oddziałują korzystnie na zwierzęta gospodarskie: wpływają na tempo wzrostu, poprawiają wchłanianie składników pokarmowych i wykorzystanie paszy, zapobiegają chorobom układu pokarmowego, stymulują aktywność i produkcję enzymów jelitowych, poprawiają efektywność produkcji.

image
Badania na zwierzętach pokazały, że postbiotyki wykazują nie tylko miejscowe efekty w obrębie przewodu pokarmowego, ale też działają szerzej na inne narządy, zwłaszcza nerki.
FOTO: Dominika Stancelewska

Postbiotyki, czyli pozostałości po dobroczynnych mikroorganizmach. Jak wpływają na zdrowie świń?

Nowością wśród dodatków przyczyniających się do utrzymania świń w lepszym zdrowiu są produkty oparte na post­biotykach, czyli metabolitach mikroorganizmów probiotycznych. Preparaty te zawierają inaktywowane szczepy probiotyczne, ich produkty przemiany materii oraz składniki komórkowe. Są to zatem wszystkie bioaktywne komponenty produkowane przez pożyteczne bakterie, na przykład podczas fermentacji, czyli pochodzą z mikrobiologicznych produktów ubocznych. Mogą zawierać ich nienaruszone, nieożywione komórki, fragmenty i struktury komórek mikrobiologicznych z metabolitami i produktami końcowymi.

Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 16:29