StoryEditorŻywienie świń

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

12.04.2023., 16:04h
Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

Jakie są ograniczenia w stosowaniu rzepaku

Stosowanie produktów rzepakowych jest ograniczone ze względu na wymagania żywieniowe prosiąt i warchlaków i ich dużą wrażliwość na substancje antyżywieniowe oraz dużą zawartość włókna. Mieszanki dla zwierząt młodych powinny charakteryzować się dużą koncentracją energii, białka oraz lizyny, ale także bardzo dobrą strawnością i smakowitością, żeby zapewnić odpowiednie przyrosty i zdrowotność.

Produkty rzepakowe zawierają związki fenolowe oraz fityniany. Pierwsze z nich, wchodząc w reakcję z białkiem paszy, prowadzą do obniżenia jego wykorzystania oraz są przyczyną, wraz z glukozynolanami, gorzkiego smaku paszy. W rezultacie może dochodzić do zmniejszenia pobrania paszy przez świnie, co w konsekwencji odbija się ujemnie na przyrostach i zdrowotności zwierząt. Same glukozynolany nie są szkodliwe, jednak w organizmie zwierzęcym ulegają rozkładowi przez enzym mirozynazę, występujący w nasionach rzepaku, do związków toksycznych, które powodują zaburzenia w funkcjonowaniu narządów.

Produkty przetwarzania nasion rzepaku

W żywieniu znaczenie ma jakość stosowanego białka, a wartość bi...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 20:07