Największą bolączką producentów tuczników są teraz wysokie ceny prosiąt, które zabierają cały zysk z chowu świń. W przypadku Włodzimierza Nettera sposobem na redukcję strat jest sprzedaż tuczników o większej masie ciała, wynoszącej 138–147 kgDominika Stancelewska
StoryEditorJak zwiększyć opłacalność tuczu świń?

Wysokie ceny warchlaków zabierają cały zysk rolnikom

30.04.2024., 14:00h
Chociaż ceny tuczników w skupie w ostatnim czasie lekko drgnęły, to produkujący w cyklu otwartym liczą na większe podwyżki. Bardzo drogie warchlaki zabierają im bowiem cały zysk. Trudno to zrekompensować nawet niskimi cenami pasz.

Z artykułu dowiesz się:

  • Bardziej opłaca się produkcja tuczników czy utrzymywanie loch i prosiąt?
  • Jak rolnik przerobił stare budynki na nowoczesną tuczarnię?
  • Jak wygląda aklimatyzacja świeżo przywiezionych prosiąt w gospodarstwie?
  • Na co najbardziej kładzie nacisk rolnik w swojej tuczarni?
  • Co jest obecnie największą bolączką producentów świń?

Lepiej wyspecjalizować się w jednym kierunku produkcji świń

W gospodarstwie Włodzimierza Nettera zawsze dominował tucz w cyklu otwartym. Jak przyznaje rolnik, nie czuje się na tyle profesjonalistą, aby zajmować się prosiętami i lochami.

Uważam, że należy się wyspecjalizować w jednym kierunku produkcji i robić to dobrze. Produkcja tuczników w cyklu otwartym jest dużo łatwiejsza niż utrzymanie loch i prosiąt. Po tylu latach tym bardziej nie zainwestuję w lochy, bo koszty budowy chlewni są ogromne – mówi Włodzimierz Netter, który prowadzi gospodarstwo w Wojciechowie w powiecie wolsztyńskim.

image
Chlewnie są zasiedlane w systemie "całe pomieszczenie puste – całe pomieszczenie pełne", a mycie i dezynfekcję przeprowadza zewnętrzna firma
FOTO: Dominika Stancelewska

Kiedy w 2003 roku przejmował je po rodzicach, w chlewni były utrzymywane tuczniki, ale na głębokiej ściółce, więc postanowił przerobić budynek na ruszta. Wówczas ten system utrzymania nie był jeszcze zbyt popularny w naszym kraju. Później zmodernizował inne posiadane budynki. W 2019 roku wybudował ponadto nową chlewnię. Przy zmianach i inwestycji dla rolnika istotne było, aby mieś­ciły po 700 świń, co pozwala na zasiedlenie całego pomieszczenia prosiętami z jednej dostawy samochodowej.

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. maj 2024 18:25