StoryEditorWiadomości rolnicze

Tuczniki na strączkowych smaczniejsze i tańsze

07.12.2015., 14:12h
Chociaż poekstrakcyjnej śruty sojowej nie można całkowicie wyeliminować z pasz dla trzody chlewnej, nie należy obawiać się zastępowania jej krajowymi źródłami białka, jak śruta rzepakowa i nasiona roślin strączkowych. Wyniki produkcyjne uzyskiwane podczas żywienia nasionami roślin strączkowych nie są dużo gorsze, a jakość mięsa okazuje się lepsza.

Głównym źródłem białka w naszych paszach jest importowana śruta sojowa. Na inne surowce przypada zaledwie około 25%. Rząd stara się, aby krajowe źródła białka umożliwiły zmniejszenie importu soi o połowę. Dziś wynosi on prawie 1,3 mln ton. Planowany wzrost krajowej produkcji białka roślinnego zakłada, że rośliny strączkowe mogą dostarczyć około 300 tys. ton białka (wzrost areału do 300–500 tys. ha), 200 tys. ton białka pochodziłoby z surowców rzepakowych. Kolejne 150 tys. ton to białko z suszonych wywarów.

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 50/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 22:36