Co może usprawnić radzenie sobie z cukrzycą typu 2? Zmiany w nawykach żywieniowych dotyczących śniadania, jak mówią wyniki badań opublikowanych w Journal of Dairy Science – naukowym czasopiśmie mleczarskim. Naukowcy z dwóch kanadyjskich uniwersytetów badali wpływ spożycia na śniadanie wysokobiałkowego mleka na poziom glukozy we krwi i uczucie sytości zaraz po śniadaniu i po kolejnym posiłku. Okazuje się, że mleko spożywane na śniadanie w towarzystwie płatków obniżało dużo lepiej poobiednie stężenie cukru we krwi w porównaniu z wodą. Lepsze w obniżaniu glukozy okazało się też mleko wysokoproteinowe w porównaniu z mlekiem z normalną zawartością białka. Duże stężenie białek mlecznych powodowało też lepszą redukcję apetytu po drugim posiłku niż mleko z normalną zawartością białek.
Jak to się wszystko dzieje? Spożywanie białek serwatkowych i kazeiny – białka również naturalnie obecnego w mleku – powoduje uwalnianie tych hormonów produkowanych przez przewód pokarmowy, które spowalniają trawienie, dając jednocześnie uczucie pełności. Białka serwatkowe okazują się tu dawać dużo szybszy efekt, kazeina zaś – bardziej długotrwały. Po...