Sortowanie paszy jest jedną z przyczyn powstawania subklinicznej kwasicy żwacza. Gdy krowa sortuje, to pobiera więcej skrobi, a mniej suchej masy. Dochodzi wtedy do ograniczenia produkcji śliny i obniża się czas przeżuwania, a wtedy tylko krok dzieli zwierzę od kwasicy. Jak zatem przeciwdziałać sortowaniu? Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest zapewnienie niczym nieograniczonego dostępu do stołu paszowego. Jeżeli krowa nie ma swobodnego dostępu do paszy, to dochodzi do rywalizacji. Słabsze w hierarchii stada sztuki podchodzą do stołu rzadziej i zjadają na raz większe porcje, zwiększając przy tym sortowanie.
Oczywiście dostęp krów do stołu paszowego zależy od jego szerokości, jaka przypada na jedną sztukę oraz jej pozycji w stadzie. Zapewnienie optymalnej dostępności do paszy sprawia, że krowa ma możliwość pobrania większej ilości suchej masy, co pozwala na pokrycie jej potrzeb pokarmowych. Okazuje się, że ważniejsza od koncentracji składników pokarmowych w dawce jest właśnie dostępność do stołu.
Zaleca się, aby w zależności od fazy cyklu produkcyjnego, długość stołu paszowego przypadająca na krowę wynosiła:
- krowy w pełnej laktacji – 70–85 cm,
- krowy zasuszone – 80 cm,
- krowy w okresie okołowycieleniowym – 85–100 cm.
Gdy zwierzęta mogą swobodnie pobierać paszę, w czasie doby pobierają jej średnio 12 razy, przez około 20 minut. Aby jednak tak mogło być, konieczne i jak najbardziej zalecane jest dwukrotne zadawanie pasz oraz regularne jej podgarnianie.
Kolejnym – istotnym aspektem jest podział stada na grupy żywieniowe, a szczególnie wydzielenie grupy krów w okresie na 3 tygodnie przed porodem. Sztuki te powinny otrzymywać dawkę z podwyższonym poziomem skrobi z pasz zadawanych już po wycieleniu. Celem takiego działania jest ...