Dwaj z synów – Kamil i Paweł – zadeklarowali, że chcą zostać na gospodarstwie. Wówczas zapadła decyzja o dalszym powiększeniu produkcji mleka, a co za tym idzie, rozbudowie obory dla krów dojnych. Rozbudowa trwa i zbliża się ku końcowi, dokładnie polega na przedłużeniu budynku inwentarskiego z 36 do 78 m, czyli o 42 m. Szerokość pozostaje taka sama i wynosi 29 m. Prace wykonuje firma MC Budownictwo. Rozbudowa pozwoli utrzymywać w budynku 280 sztuk, bo tyle będzie boksów legowiskowych wyłożonych matami.
– Wbrew pozorom, gospodarstwa rodzinne mają rację bytu i możliwość przetrwania. Ich siłą są stosunkowo niskie koszty pracy. Najlepiej, jeśli takie ważne czynności, jak dój i żywienie wykonuje właściciel gospodarstwa lub członek rodziny, bo dziś znaleźć do tych zadań odpowiedzialnego pracownika graniczy z cudem – stwierdził Piotr Kowalczuk, zaś jego żona dodała, że wszyscy domownicy lubią pracę z bydłem. – Nie mówcie, że ktoś lubi doić krowy – często słyszymy to zdanie, ale tak właśnie jest w naszym przypadku. Wiele osób dziwi się, że nasi synowie ukończyli studia i wrócili na wieś. Klucz do sukcesu polega na tym, aby robić to, co się lubi – powiedziała...